Pregled vremena do kraja tjedna: Bez zime do kraja studenog, vraćaju se kiša i južina

Zaredali su stabilni kasnojesenski dani u kojima je Dalmacija, za razliku od unutrašnjosti zemlje, mogla uživati u obilju sunca. Iznimku predstavlja samo pojava magle u kotlinama Zagore u jutarnjim satima, ali i niski oblačni sloj nad otvorenim morem. Dok su dani ugodni s temperaturama iznad 15°C, noći su svježe, ponegdje u Zagori uz slab mraz.

U novom tjednu stabilno će biti u prvom dijelu, a znatno nestabilnije od četvrtka. U suncu ćemo moći uživati u prva tri dana, a od sredine tjedna bit će postupno sve više oblaka. Njih će do našeg područja donositi ciklona koja će centrom biti daleko na zapadnom Sredozemlju. Ova ciklona bit će zaslužna za povratak juga u drugom dijelu tjedna. Iako će biti i kiše, značajnije količine oborine se u Dalmaciji ne očekuju. Tako ćemo cijeli ostatak studenoga “odraditi” i znaku toplijeg vremena od prosjeka, osobito u drugom dijelu tjedna kada će noći i jutra biti znatno toplija.

U ponedjeljak će biti pretežno vedro. Ujutro je ponegdje moguća magla, većinom u kotlinama zaobalja i na otvorenom moru. Noću će puhati slaba bura ili će prevladavati tiho, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak. Navečer će podno Velebita bura malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do toplih 19°C, piše portal Crometeo.

Pretežno sunčano bit će i tijekom utorka. Ujutro je ponegdje moguća magla. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na otocima Dalmacije i ponegdje uz obalu može biti promjenjive naoblake. U noći će biti tiho ili uz slabu buru, danju će na sjevernom Jadranu puhati slab sjeverozapadnjak, a na moru Dalmacije prolazno slab vjetar južnih smjerova. Navečer podno Velebita bura u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

U srijedu će biti djelomično sunčano, osobito u Dalmaciji uz povremeno promjenjivu naoblaku. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Na otvorenom moru i ponegdje na srednjodalmatinskim otocima uz promjenjivu naoblaku može pasti malo kiše. Na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana slaba do umjerena bura koja će ujutro podno Velebita biti jaka. Na moru Dalmacije u drugom dijelu dana zapuhat će slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 17°C.

Četvrtak donosi promjenjivije vrijeme u odnosu na prethodne dane. Na većem dijelu Jadrana bit će umjereno do znatno oblačno, sunčana razdoblja moguća su još ujutro ponegdje u Dalmaciji. Kiša će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, u drugom dijelu dana bit će je i ponegdje u Dalmaciji. U Dalmaciji se obilnije oborine ne očekuju, a na sjevernom Jadranu ponegdje može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutarnje temperature posvuda u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 12 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom petka. Povremeno će biti kiše, ali će ona biti manje česta nego u petak. Puhat će umjereno jugo koje će navečer posvuda jačati. Bit će toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 19°C.

Vrlo promjenjivo bit će i tijekom subote. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno je moguća kiša, na moru i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature od 13 do 19°C.

U nedjelju više sunčanih i suhih razdoblja nego prethodnih dana, ponegdje prolazno može biti samo slabe kiše. Jugo će postupno slabiti i na sjevernom Jadranu okretati na slabu do umjerenu buru. Zadržat će se toplije u odnosu na prosjek za dio godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...