Prije dvije godine generali Gotovina i Markač pušteni na slobodu

Sudac izvanraspravnog vijeća Haaškog suda Theodor Merronprije točno dvije godine, na današnji dan, pustio je na slobodu generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

A nakon izricanja presude, slavlje u Hrvatskojmoglo je početi. Atmosfera na ulicama hrvatskih gradova i mjesta bila je kao kada igraju naši vatreni nogometaši: izricanje presude pratilo se u kafićima i na trgovima, emocije su preplavile mnoge pa je bilo i suza i pjesme, a sve je kulminiralo dočekom Gotovine i Markača na Trgu bana Jelačića. Cijela Hrvatska je slavila toga dana novu pobjedu generala “u sudačkoj nadoknadi”, jer su u žalbeni postupak ušli sa prvostupanjskim presudama po kojima je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.

General Ante Gotovina u svojim Pakoštanima (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

“Ima Boga”

Prva reakcija naših generala bila je ona Markačeva koji je kazao: “Ima Boga!. Voditelj obrane hrvatskih generala, odvjetnik Luka Mišetić na svom je Twitter profilu prenio prvu poruku Ante Gotovine od oslobađanja na Haškom sudu: General Gotovina želi zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj dan ostvari. U Vladinom avionu poslanom u Nizozemsku, po generale su krenuli Gotovinin suborac i ministar obraneAnte Kotromanović te vukovarski branitelj i ministar branitelja Predrag Matić Fred, a sa njima je bila i Gotovinina supruga Dunja Gotovina koja je po izricanju presude kazala: Presretna sam, ovaj sam dan čekala od 2001.

– Osjećam se slobodno, nisam očekivao oslobađajuću presudu – rekao je Gotovina u zračnoj luci gdje su generale dočekali brojni građani sa zastavama u rukama, plesalo se po cesti, a mnogi vozači su počeli trubiti kao pozdrav generalima. Ispred Plesa je organiziran i vatromet. Po izlasku iz aviona vidljivo sretni, Gotovina i Markač su se pozdravili i izljubili sa premijeromZoranom Milanovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom i mnogim prijateljima te rodbinom.

“Pobijedili smo!”

Dok su se u štićenoj koloni kretali prema Trgu bana Jelačića, na središnjem zagrebačkom trgu orilo se “Ante, Ante svi smo za te”, a pjevale su se i u ovakvim prigodama nezaobilazne domoljubne pjesme, palile baklje te skandiralo “Vukovar, Vukovar”. – Sretan sam, ovo je naša zajednička pobjeda. Pobijedili smo! – rekao je Gotovina na Trgu te poručio da “rat pripada povijesti” i da se svi zajedno trebamo “okrenuti budućnosti”. – Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu – zaključio je na Trgu Gotovina.

General Ante Gotovina u svojim Pakoštanima (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

– Hrvatska je slobodna! Mi imamo Hrvatsku, oslobodili smo je bez ikakve mrlje – kazao je general Markač na Trgu. Potom su se uputili prema katedrali gdje je nadbiskup zagrebački Josip Bozanić zavapio “Bože, hvala ti” te dodao da “vidimo ostvarenu nadu zajedništva s našim generalima: Gospodinom Antom Gotovinom i gospodinom Mladenom Markačem!”

“Nosili ste teret tuđeg zločina i tuđe pogreške”

Večer je generalima donijela primanje kod predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji je u govoru kazao da je to dan “u kojem smo dobili i sudsku potvrdu da je pobijedilo pravo i pravda i da generali nisu krivi za zločine koje su im stavili na teret”. – Bili ste žrtve u miru. Nosili ste teret tuđeg zločina i tuđe pogreške. Održali ste sjajne govore danas na Trgu, pogledali ste u budućnost i kazali da idemo naprijed – kazao je Josipović.

– Danas je za mene sretan dan, poslije toliko godina, to je bio neizvjestan maraton s puno prepreka koje nisam niti razumio jer nisam pravnik – priznao je na Pantovčaku Gotovina i još jedanput ponovio poruku da “Domovinski rat pripada povijesti” te dodao da je on “temelj na kojem gradimo budućnost”.

 

“Moja je budućnost u mojoj obitelji”

– Sada kad je presuda donesena na takav način da me ispunjava ponosom, sretan sam da će sve generacije nakon nas moći s ponosom govoriti da imamo profesionalnu vojsku i da smo odradili jednu od povijesnih bitaka koje će se učiti na akademijama – kazao je Markač na Pantovčaku i iskrenu priznao da je “mislio da će umrijeti”, ako se donese odluka da je u ratu postojao udruženi zločinački pothvat sa hrvatske strane za koji su optuženi. Slavlje na ulicama hrvatskih gradova trajalo je do dugo u noć i zasigurno je presuda i dan kojeg će većina građana Hrvatske pamtiti do kraja života.

Desetak dana nakon povratka u Hrvatsku Ante Gotovina je u ekskluzivnom intervju Večernjem listu kazao da ga “politika ne zanima” te da se u “ni u kojem slučaju” neće izjašnjavati o političkim događajima u državi. – Moja je budućnost u mojoj obitelji. Nisam megaloman, ne želim se obogatiti, želim raditi i živjeti kao moji prijatelji i da svi budemo sretni ljudi – poručio je tada Gotovina.

General u ratu, nakon pravne bitke, postao je poduzetnik u miru te je uz pomoć prijatelja krenuo u biznis s farmom tuna. U ekskluzivnom intervju za Večernji listu kolovozu ove godine Gotovina je iskreno priznao da je sada “bogat samo – kreditima”. – Ribarski kruh je kruh sa sedam kora, ali mi ga volimo jer ima, bez obzira na nove tehnologije, onaj isti okus pučine koji su okusili i naši djedovi – rekao je Gotovina i rekao da mu je taj posao “novi izazov” u životu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...