Prosinac sasvim suprotan od studenog: Bura, zahlađenje i snijeg na planinama!

Tmurno jesensko vrijeme obilježava zadnje dane ovogodišnjeg studenog, odnosno klimatološke jeseni. U cijeloj zemlji prevladava oblačno, ponegdje ima i sumaglice. Oborina ima znatno više na Jadranu nego u unutrašnjosti zemlje, najviše na otvorenom moru i otocima Dalmacije. Zanimljivo je se oblačno vrijeme, povremeno s oborinama, na našem području događa u polju povišenog tlaka zraka. Tako tlak zraka ponegdje u unutrašnjosti zemlje doseže 1020hPa.

Oblake je donijela topla fronta u sklopu prostrane i udaljene ciklone čiji se centar tijekom četvrtka nalazi nad Atlantikom, zapadnije od Španjolske i Portugala. Ta će ciklona sljedećih dana centrom stići na područje Gibraltara, a zanimljivo je da će planinama sjeverozapada Afrike donijeti snijeg, piše Rade Popadić s portala Crometeo.

Ista će se ciklone na samom kraju tjedna premještati nad Sredozemlje, a početkom sljedećeg tjedna stići će do Italije i Jadrana, donoseći glavninu promjene vremena. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Edita.

44 litre na Korčuli u nekoliko sati

Oborine su tijekom srijede u Hrvatskoj većinom slabe. U unutrašnjosti je ili suho ili pada slaba rosulja. Inverzija je zaslužna da je u dijelovima Gorskog kotara tijekom dana bilo pojave kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Najviše kiše zadnja 24 sata bilo je u Dalmaciji, osobito na otocima i otvorenom moru. Najviše konvektivne naoblake tijekom jutra i sredinom dana bilo je na području od Visa do Korčule gdje je mjestimice bilo izražnijih grmljavinskih pljuskova. U Veloj Luci su do 15 sati pale čak 44 litre kiše po kvadratnom metru. U Komiži je palo 27 mm, a slijede Korčula 21, Starigrad Paklenica 19, Muć 15, Kaštel Gomilica i Dol na Hvaru 11, Komin 10, Sinj 9 itd.

Još naglašeniji utjecaj ciklone na našem području osjećat će se u ostatku tjedna, osobito na njegovom samom kraju. Na Jadranu će jačati jugo koje će na moru biti jako. Krajem petka i osobito krajem nedjelje ponegdje će na moru biti olujnih udara juga. Jugo će području Jadrana i zaobalja donijeti umjeren porast temperature zraka, ali ne i obilnu kišu. Ona će do kraja tjedna biti samo povremena pojava, te u većini područja neće biti značajnih količina osim ponegdje na sjevernom Jadranu i južnoj Dalmaciji.

Usprkos oblačnom vremenu u unutrašnjosti, do kraja tjedna značajnih oborina neće biti, a temperature zraka bit će tek u blagom porastu u odnosi na današnje vrijednosti.

Hladan početak prosinca

Približavanjem ciklonalnog centra i njegovim dolaskom nad područje Genovskog zaljeva, i nad našim područjem će doći do daljnje destabilizacije vremena. Prvo će na zapadu unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu jačati vjetar sjevernih smjerova, na sjevernom Jadranu bura. Bura će se u noći na utorak proširiti na veći dio obale, a podno Velebita bura će doseći olujnu snagu. Posvuda će biti kiše, a na Jadranu uz grmljavinu ponegdje može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Kiša će prvo u višem gorju prijeći u snijeg, a do večeri će se snježna granica na zapadu zemlje ponegdje spustiti do najnižih predjela. To znači da je u noći na utorak stvaranje snježnog pokrivača moguć diljem Gorskog kotara, dijela Like, ali i dijelova središnje Hrvatske, prvenstveno u Zagorju, Međimurju, graničnom području sa Slovenijom, karlovačkom području.

Od utorka će se zahlađenje proširiti i na Jadran, gdje će puhati bura, ali se čini kako zbog blizina ciklone neće doći do brzog razvedravanja pa je snijeg moguć na mnogim obalnim planinama. Postupnim slabljenjem ciklone moglo bi doći do postupne stabilizacije vremena od četvrtka, ali će se i dalje zadržati ranozimski hladno.

Za pouzdaniju prognozu vremena morat ćemo pričekati još nekoliko dana, no jedno je sigurno: U velikom dijelu zemlje ostatak studenog proći će onako kakav je i dominantno bio: natprosječno topao i nestabilan. Prosinac će na samom svom početku dokazati svoju pripadnost klimatološkoj zimi, pa će osim novog, ponegdje i obilnijeg planinskog snijega, vjerojatno i nekim dijelovima nizina unutrašnjosti donijeti prvi snježni pokrivač sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...