Pusić i dalje tvrdi: “Ovo je najuspješnija hrvatska vlada”

U političkom talk-showu Pressing kod Dubravka Merlića na N1 televiziji gostovala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić i Merlić razgovarali su o odnosima u regiji, hrvatskoj i europskoj vanjskoj politici, a proanalizirali su i aktualne nacionalne političke teme i događaje.

Put BIH prema Europskoj uniji

Njemački i britanski ministri vanjskih poslova pokrenuli su inicijativu za brže približavanje BiH-a Europskoj Uniji. Na sastanku je sudjelovala i Vesna Pusić.

“To je velika akcija. Poanta je da incijativa uspije, a ne da se pravimo važni. Mi smo je inicirali jer je potreban drugačiji pristup BIH. Pokrenuli smo incijativu, a sad zajednički moramo zainteresirati sve da to i uspije.

Važnije je pitanje hoćemo li bosanske vlasti uspjeti motivirati, a Europljane mislim da već jesmo. BIH mora prijeći iz pasovne uvjetovanosti u aktivnu. To znači postaviti uvjete koji se moraju ispuniti. Ono što su ranije bili preduvjeti za početak procesa sad su sastavni dijelovi procesa. Preraspodijelili smo vremenske rokove procesa što će omogućiti da sve počne dosta ranije. Time će se pokazati svjetlo na kraju tunela građanima BIH.

Naša politika nije pristrana. Mi želimo stabilnu BIH zbog stabilnosti cijele regije. Nijedan narod u BIH ne može prosperirati bez da sva tri prosperiraju skupa. Ovo je najhrabrije i najbolje rješenje za BIH. Nitko ne smije praviti nešto za BIH bez same BIH i snage iznutra koja će to pokretati. To u prvom redu mora doći iz BIH.  Šansa za BIH i za sve u BIH je Europa. Sad postoji šansa, koja god vlast bila, imaju šansu dovesti BIH do kandidature.”

O Radmiru Čačiću

Dubravko Merlić upitao je Vesnu Pusić bi li ova Vlada bila uspješnija da je Radimir Čačić ostao u njoj.

“Mislim da to nijer fer pitanje. U prvoj godini se pokazalo da to nije bilo tako. Mislim da se o tome sada nema što pričati”.

Prokomentirala je i pad HNS-ovog rejtinga nakon odlaska Čačića.

“Rejting je pao prije njegovog odlaska. Sigurno je da to natezanje i agresivnost šteti svakoj organizaciji. HNS je stranka koja postoji 24 godine i može mobilizirati svoje članstvo.

Čačić je iz stranke izbačen zato što je kroz 10 mjeseci kontinuirano medijski napadao stranku, a onda je počeo preuzimati obveze u ime stranke što nije moguće. To je jedna situacija u kojoj ili raspustite stranku ili ne režete komad po komad nego skroz režete problem. Naša procjena je da je stranka vrijednija i da ju je bilo važno sačuvati”, zaljučila je Pusić.

Cijeli razgovor možete pogledati na stranicama N1 televizije…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...