Republikanci preuzeli Senat: Slijede dvije teške godine za Baracka Obamu

Republikanci su zabilježili veliku pobjedu na kongresnim izborima u utorak i preuzeli kontrolu nad američkim Senatom i poremetili ravnotežu vlasti na štetu predsjednika Baracka Obame što će zakomplicirati njegovih preostalih dvije godine mandata.

Birači nezadovoljni Obamom, zabrinuti zbog gospodarstva čiji rast slabo osjeća srednja klasa dali su republikancima većinu u oba doma Kongresa po prvi put od izbora u 2006.

Republikanka iz Iowe Joni Ernst pobijedila je u utrci demokrata Brucea Braleya, a republikanac Thom Tillis porazio je aktualnog demokratskog senatora Kaya Hogana u Sjevernoj Karolini osiguravši tako republikancima sedam senatorskih mjesta od demokrata. Trebali su šest novih mjesta kako bi stekli kontrolu nad 100-članim Senatom.

Republikanski senatski kandidati preoteli su demokratima mjesta i u saveznim državama Montani, Coloradu, Zapadnoj Virginiji, Južnoj Dakoti i Arkansasu.

Republikansko preuzimanje Senata u siječnju prisilit će Obamu da smanji svoj zakonodavni program i ograniči ambicije na ili izvršne uredbe koje ne zahtijevaju odobrenje parlamenta ili pitanja koja imaju dvostranačku potporu poput trgovinskih ugovora ili porezne reforme.

Republikanci, koji se nadaju dobiti Bijelu kuću 2016. bit će isto tako pod pritiskom da pokažu Amerikancima kako su sposobni vladati nakon što su navukli neodobravanje prije godinu dana jer su prekinuli rad vlade u borbi oko proračuna.

Stranačke borbe mogu izbiti zbog imigracijske reforme jer Obama namjerava izvršnim uredbama spriječiti deportaciju nekih ilegalnih imigranata te oko energetske politike jer republikanci vrše pritisak na predsjednika da odobri naftovod Keystone XL kojim bi se dopremala nafta iz Kanade.

Na ovim izborima u sredini predsjedničkog mandata birano je 36 senatora, 36 guvernera saveznih država i svih 435 članova Zastupničkog doma Kongresa.

Prema prognozama televizijskih mreža republikanci su zadržali kontrolu nad donjim domom Kongresa Zastupničkim domom u kojem bi trebali dobiti dodatna mjesta na sadašnju većinu od 233-199.

Glede guvernerskih izbora republikanci su pobijedili u teškim utrkama na Floridi i u Michiganu i Wisconsinu gdje su odbili napade demokratskih izazivača.

Republikanski guverner u saveznoj državi Wisconsinu Scott Walker bi prema prognozama trebao pobijediti demokratkinju Mary Burke, na Floridi republikanski guverner Rick Scott je prognozirani pobjednik nad Charliem Cristom, bivšim republikanskim guvernerom koji je prešao demokratima, a u Michiganu je guverner Rick Snyder pobijedio demokrata Marka Schauera.

U nekoliko utrka gdje su rezultati očekivani republikanska guvernerka Nikki Haley prognozirani je pobjednik u Južnoj Karolini, republikanski guverner John Kasich, koji je hrvatskog podrijetla, je prognozirani pobjednik u Ohiou i republikanski guverner Bill Haslam u Tennesseeu. Demokratski guverner Andrew Cuomo prognozirani je pobjednik u New

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...