Ruski znanstvenici odgodili proces starenja: Pilula za 120 godina života!

Iako zvuči kao da je ispala iz scenarija iz kakvog naučno popularnog filma, pilula koja produžava život uskoro bi mogla postati naša realnost.

Znanstvenici u Rusiji testiraju novu formulu, za koju tvrde da će odgoditi proces starenja.

Nadaju se da će ova pilula koja se upravo testira na štakorima, miševima, ribama i mačkama – omogućiti ljudima da žive barem 120 godina.

Dr Maxim Skulachev, sa Moskovskog državnog sveučilišta, pojašnjava: ‘Upotrebom ove pilule dolazi se do stanja u kojem se mnoge bolesti koje se inače razvijaju zbog starenja organizma – razvijaju znatno sporije’.

‘Mitohodriji su glavni krivac za srčane udare, a veže ih se i uz bolesti kao što su Alzheimer i parkinsonova bolest’, kaže Skulachev.

Realistiačn cilj, kako kažu ovi znasntvenici, je životni ljudski vijek od 120 godina. Skulachev tvrdi da je pilula koja produžava život tehnički izvediva i moguća.

‘Ipak, ne vjerujem da ćemo ikada uspjeti živjeti recimo 800 godina. najvjerojatnije će se pojaviti neke nove bolesti, recimo tipična bolest za 120-godišnjake, za koju još ne znamo da postoji..’, upozorava Skulachev.

‘Dogodit će se ono što se danas događa sa karcinomom. Zbog produženog trajanja prosječnog ljudskog vijeka, karcinomi su sve učestaliji. nekada je to bila rijetka bolest, no tada su ljudi umirali znantno mlađi’, kaže ovaj znanstvenik.

Ruska istraživanja nisu dovela do značajnog produžavanja životnog vijeka čovjeka, već su odgodila proces starenja. Postoji razlika u tome’, objašnjava Skulachev.

‘Bolesti se uz upotrebu ove pilule razvijaju puno sporije, i vjerujem da je naša ideja da to radimo kroz mitohondrije pravi pristup’.

‘Uskoro će doći doba kada ćemo odgađati starost’, vjeruje ruski znanstvenik koji je godinama usavršavao ovu pilulu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...