Sindikat zaposlenih u prehrambenoj industriji traži stečaj nad “Adrijom”

Prema svemu sudeći, cilj određenih interesnih skupina o zatvaranju najveće riboprerađivačku tvrtke na Mediteranu “Adrije”, blizu je svoje realizacije. Naime, ovo mrcvarenje s jednom od rijetkih zadarskih proizvođačkih tvrtki već predugo traje. Radnici su u više navrata izigravani, izgubili su povjerenje i nadu u neku svijetliju budućnost. Pogotovo ako se uzmu u obzir indicije, o kojima svi sve znaju, ali nitko javno ne govori, kristalno je jasno kako na tom području mjesta za jednu tvornicu zapravo već odavno nema. I nakon 40-ak tvrtki uništenih pretvorbenim kriminalom, ostalo je još nešto sitno za počistiti kako bi se oduzeo sav javni prostor u ime zarade “uglednih zadarskih poduzetnika” i njihovih partnera.

Kako doznajemo, već sljedećeg tjedna Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) će Trgovačkom sudu u Zadru podnijeti prijedlog za pokretanje stečaja nad “Adrijom”.

Šimo Orešković iz PPDIV-a koji je u danas obavio razgovore s upravom “Adrije”, istaknuo je kako se problemi već godinama gomilaju u “Adriji”, no kako ni nakon uvjetne predstečajne nagodbe Ministarstvo financija i Hrvatska poštanska banka nisu uspjeli ispuniti svoju obvezu o pronalasku strateškog partnera radi stvaranja uvjeta za nastavak proizvodnje te su, kako je rekao, zaključili da je stečaj najbolje rješenje.

– “Adria” ne radi od kolovoza, proizvodnje nema, nema ni bilo kakvih uvjeta za nastavak rada i stečaj je ostao jedina alternativa. Stoga je jasno da se plaće radnicima nemaju odakle isplatiti, ali smo se dogovorili da se prodaju zalihe konzervi i da se iz tih sredstava namiri makar dio potraživanja radnika za protekla tri mjeseca. Sve ostalo će se znati nakon što stečaj bude otvoren,  kazao je Šimo Orešković iz PPDIV-a.

Ipak, iz sindikata ne isključuju mogućnost da se nakon otvaranja stečajnog postupka ipak pojavi zakupac te preuzme radnike i ponovno počne s proizvodnjom.

– Postoje takvi primjeri u praksi u kojima je proizvodnja nastavljena, a radnici su mogli ostvariti svoje pravo na plaće, zaključio je Orešković.

U sindikatu procjenjuju kako je iznos radničkih potraživanja između dva i tri milijuna kuna. Naime, od 220 radnika koliko ih je nekada obitelji prehranjivalo radom u ovoj tvrtci, njih 55 već je dobilo otkaz te sada potražuju svoje neisplaćene plaće i otpremnine. Neisplaćene plaće za kolovoz, rujan i listopad traže i preostali radnici.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...