Sir “Dalmatinac” Paške sirane u Londonu osvojio “Supergold” odličje!

“Dalmatinac”, sir Paške sirane, dobio je veliko priznanje na najvećoj smotri sira na svijetu – World cheese awardsu u Londonu.

Naime, ovaj polutvrdi sir dobio je “Supergold” odličje, što ga svrstava u sam svjetski vrh u kategoriji tvrdih miješanih sireva i to u konkurenciji između tri tisuće sireva.

Mi još imamo tradicionalni način proizvodnje sira. Paško ovčje mlijeko ‘Dalmatincu’ daje poseban okus koji se prepoznaje u cijelom svijetu pa tako i Londonu, otkrio je Damir Pernar, član Uprave Paške sirane d. d.

Zlato za “Dalmatinac” nije došlo slučajno. Već godinama ovaj sir dobiva visoka odličja na svim prestižnim sajmovima sira u svijetu. Ovaj put je dohvatio sam vrh. Rezultat je to predana rada, ali i tajne recepture koja se ljubomorno čuva, otkriva voditelj proizvodnje Paške sirane Nenad Škoda.

Tajna leži u biljnom pokrovu na otoku Pagu. Eterično bilje daje ovčjem mlijeku poseban okus. Dakako, u njega se dodaje i kravlje mlijeko i kroz tehnologiju paškog sira dobivamo specifičan i vrlo kvalitetan proizvod.

Upravo zbog biljnog pokrova i buduće kvalitete mlijeka, a samim time i sira, u Paškoj sirani smatraju da što prije treba zaustaviti nekontrolirano branje autohtonog smilja, ali i ostalih gotovo endemičnih biljaka na otoku.

Uništavanjem autohtonog smilja, koji se čupa iz zemlje, berači ruše recepturu i kvalitetu, ne samo Dalmatinca nego svih naših proizvoda, dodaje Škoda.

Uz Dalmatinac, još su tri sira Paške sirane dobila odličja u Londonu – Pramenko u kategoriji tvrdih sireva srebro, ribani paški sir u kategoriji ribanih sireva broncu, a bogata žetva nagrada završila je broncom za Mediterano, sir s kaduljom u kategoriji sireva s dodacima. Paška sirana, inače, proizvodi oko 600 tona sira godišnje. Da bismo vam približili stvarnu količinu, reći ćemo da je 600 tona zapravo ekvivalent za 130 tisuća kolutova godišnje. Velik dio se izvozi na sva svjetska tržišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...