Što mislite koja društvena mreža bilježi najveći rast?

U izvješću za treći poslovni kvartal, Zuckerbergova mreža Facebook otkrila je kako na njoj boravi 1,35 milijarde mjesečno aktivnih korisnika. Uistinu, Facebook u tom smislu konkurencije nema, no kada je riječ o brzini rasta i novim korisnicima (barem u postocima), ova društvena mreža polako dolazi do točke zasićenja. Prema istraživanju Global Web Indexa, Facebook je u prošlih šest mjeseci narastao za dva posto, dok je Tumblr zabilježio rast aktivnih korisnika od 120 posto.

Zapravo, Facebook se s tim postotkom nalazi u samom dnu liste koju je kreirao Global Web Index. Google+ je tako ostvario rast aktivnih korisnika od 16 posto, YouTube 25 posto, a prestigao ih je čak i Twitter s 26 posto. Tumblr čini vrh ljestvice s brojem aktivnih korisnika, iako se nalazi na drugoj poziciji kada je riječ o rastu novih korisnika. Tu ga je prestigla društvena mreža Pinterest.

Donedavno je Facebookov Instagram bio najbrže rastuća mreža, a iako rezultati sada nikako nisu loši, i po rastu članova (36 posto) i aktivnih korisnika (64 posto) ova mreža se smjestila ispod Tumblra i Pinteresta.

‘Pred Facebookom se nalazi niz izazova. Ljudi su umorni od Facebooka, 50 posto članova iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a navodi kako ga koriste sve manje’, navodi Jason Mander, autor izvješća. Zuckerbergova društvena mreža će, kako bi zadovoljila Wall Street, sasvim izgledno kupiti još manjih i brzo rastućih platformi – kako bi osigurala ‘pritok novih korisnika’, smatraju analitičari. No, reći da je najpopularnija društvena mreža pred raspadom bi bilo krajnje naivno. Možda po rastu Facebook i nije impozantan, no riječ je o mreži koju korisnici i dalje posjećuju više puta dnevno u značajnom broju. O postocima u tom smislu Twitter, Tumlbr i ostali za sada mogu samo sanjati.

Kad je riječ o aplikacijama vezanim uz društvene mreže i komunikaciju, vrijedi spomenuti da je Snapchat zabilježio najznačajniji rast u proteklih šest mjeseci, a u stopu ga prati Facebookov Messenger, Instagram i jedna relativno nova aplikacija Line. Posrijedi je rješenje iz Japana, a u toj zemlji je postala i najveća društvena mreža 2013. godine. U listopadu su otkrili kako imaju više od 560 milijuna korisnika diljem svijeta, od čega je 170 milijuna aktivnih korisničkih računa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...