Svećenici o crkvenim taksama: “Moramo i mi od nečega živjeti!”

Kritika pape Franje o naplaćivanju u Crkvi odjeknula je i kod nas pa smo razgovarali s nekolicinom župnika.

Onako kako je taksovnikom određeno, tako se i naplaćuje. Naravno, ako netko nema novca, mi mu nećemo naplatiti i oguliti ga do gole kože – kaže župnikTomislav Dodlek iz župe Biškupec u Varaždinu, baš kao i vlč. Ante Zovko iz Župe sv. Ane Gornja Vežica u Rijeci, koji kaže kako “Crkva ni dosad nije naplaćivala sakramente, nego određene takse“.

Morate razumjeti da postoje troškovi za određeni postupak – kaže vlč. Zovko, a vlč. Franjo Jurčević iz Župe sv. Jelene Križarice u Kastvu dodaje: „Ni dosad se nije naplaćivalo.”

To je taksa

Elvis Knežević, župnik na otoku Silbi, kaže kako nikome ne bi trebao biti problem dati Crkvi simboličnu nagradu, a to je taksa.

I Crkva mora od nečega živjeti jer se plaća struja, svijeće… Uostalom, to je usluga. Za krštenje se ne mora dati i to je na dobrovoljnoj bazi – rekao je Knežević.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...