U prostorijama Pučke kuhinje “Sv. Vinko Paulski” predstavljena humanitarna akcija “Pomagati je lako!“

Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Hrvatski Caritas i ove godine nastavili su s velikom humanitarnom akcijom “Pomagati je lako!“. Ova hvale vrijedna humanitarna akcija ove godine predstavljena je danas i u Zadru u prostorijama Pučke kuhinje “Sv. Vinko Paulski” Caritasa Zadarske nadbiskupije, a trajat će od 27. listopada do 7. prosinca 2014. godine. Humanitarna akcija provodi se na nacionalnoj razini, na način da se prikupljaju namirnice i proizvodi za socijalno ugrožene obitelji i pojedince, korisnike pomoći nad/biskupijskih Caritasa diljem Hrvatske. Akcija “Pomagati je lako!“ uključuje sve Lidlove trgovine u Hrvatskoj (85) i sve nad/biskupijske Caritase (17), a realizira se tako da građani u Lidlu kupljene proizvode odlažu u za to predviđeni prostor u trgovini, a Caritas ih raspodjeljuje korisnicima. Akcija “Pomagati je lako!“ će trajati, dakle, još ukupno četiri tjedna.

– Već četvrtu godinu za redom Lidl i Hrvatski Caritas zajedno su u velikoj akciji “Pomagati je lako!”. U navedenom periodu zajedno prikupljamo osnovne potrepštine i sredstva za sve socijalno ugrožene obitelji. Sada smo negdje na pola puta akcije, odnosno, ona traje još mjesec dana. Htjeli bismo se zahvaliti svim našim kupcima na dosadašnjem odazivu i pozvati i ostale da se u akciju uključe. Pomagati zaista jest lako, to je jedna lijepa poruka i vrlo smo sretni što smo dio jedne ovakve priče. Akcija se provodi na nacionalnoj razini, dakle uključuje naših 85 trgovina, kazala je Marina Mazić Bandić, Lidlova event menadžerica.

Ludl - voditeljica marketinga

Na svečanosti obilježavanja početka akcije “Pomagati je lako!“ u pučkoj kuhinji “Sv. Vinko Paulski” Caritasa Zadarske nadbiskupije, prisutnima se obratio i akciju podržao i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.

– Lijepo je danas biti u ovom lancu dobrote i uistinu ne treba puno da bi čovjek činio dobro. U to ime neka akcija krene i neka bude plodna, istaknuo je mons. Puljić.

O ciljevima, tijeku i prvim rezultatima provedbe akcije izvijestio je predstavnik organizatora, koordinator akcije u Hrvatskom Caritasu Boris Peterlin koji je ujedno istaknuo kako je zadatak svih pomagati ljudima u nevolji ili oskudici.

Pučka kuhinja - Lidl

– Lidl je stavio svoje trgovine na raspolaganje našim građanima kako bi kupci mogli izdvojiti i donirati neki kupljeni trajni proizvod za potrebite obitelji diljem RH. Proizvode prikupljaju naši volonteri i djelatnici Caritasa te ih usmjeravaju potrebitim obiteljima. Htjeli smo iz Zadra, srca Dalmacije uputiti poziv cijeloj Hrvatskoj da se uključe u akciju koliko tko može u skladu sa svojim mogućnostima. Vjerujemo da svatko može nešto učiniti, a na koncu akcije će se pokazati kako je i darovana sitnica bila velika jer ju je dobio netko komu je bila potrebna. Koliko vidimo, za sada akcija teče jako dobro, prikupljaju se proizvodi te distribuiraju našim korisnicima, korisnicima Caritasa u različitim krajevima RH. Svaki donirani proizvod ostaje na području lokalne zajednice u kojoj je i darovan, naglasio je Peterlin.

Kako će cjelokupna pomoć koja bude prikupljena završiti na pravoj adresi potvrdio je iznijetim podacima prošlogodišnje akcije ravnatelj zadarskoga Caritasa don Ivica Jurišić:

– U prošlogodišnjoj akciji “Pomagati je lako!” od prikupljene pomoći u tri trgovine Lidla na zadarskom području paketima hrane pomogli smo 177 najugroženijih obitelji. Također od prikupljene pomoći jedan dio smo proslijedili i zajednici Cenacolo u Jankolovici te za potrebe prenoćišta za beskućnike u Zadru. Akcija je pomogla i rad naših pučkih kuhinja u Benkovcu u kojoj dnevno kuhamo oko 100 obroka te u Zadru gdje dnevno kuhamo oko 300 obroka za najugroženije sugrađane. Zahvaljujem se Lidlu koji je prepoznao način kako se može pomoći. Naravno, tu su važni i naši sugrađani bez kojih akcija ne bi ni uspjela te im se zahvaljujem jer vjerujem da uz svoju tešku situaciju uspjevaju velikodušno nešto odvojiti za one koji su u još težoj situaciji nego oni sami. Nadam se da ćemo i ove godine barem malo ublažiti tešku situaciju naših sugrađana koji su u velikoj materijalnoj neimaštini i koji su kao takvi i te kako potrebni naše kršćanske solidarnost i ljubavi, istaknuo je don Ivica.

Pučka kuhinja - dužnosnici

Građane su na sudjelovanje u ovoj plemenitoj akciji pozvali i zadarski župan Stipe Zrilić, zamjenik zadarskog gradonačelnika Ivica Vlakić, Andrija Marcelić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb,  Mario Pešut, pročelnik gradskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra, Marija Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle Sv. Frane, Josip Vidov, voditelj volontera u Volonterskom centru, a potporu akciji izrazili su i Boris Skroče, direktor K.K.Zadar, zajedno s trenerom i košarkašima istoimenog kluba. Pjesmom i plesom program su uljepšali učenice i učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.

– Sretni smo što ove godine i iz Zadra šaljemo poziv građanima na sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj akciji. Već četiri godine u suradnji s Caritasom dajemo svoj dopinos pomaganju najsiromašnijim obiteljima diljem Hrvatske, a Lidl Hrvatska će i ove godine po završetku akcije dodatno donirati još 100.000 kuna, poručio je predsjednik Uprave Lidla Hrvatska Boris Lukšić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...