USKOK objavio: “Proširili smo istragu i na Kalmetu. Iz HAC-a je s drugima izvukao 30 milijuna kuna!”

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta našao se pod istragom Uskoka zbog sumnje da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Prema ranijim Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom. Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

USKOK je na svojoj stranici objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv osmorice okrivljenika u listopadu 2013. godine i rješenja o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice okrivljenika u studenome 2013. godine, USKOK je donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita. (17.11.2014.) Osnovano se sumnja da je XIV. okr., ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture, od 2005. do kraja 2010. godine, u Zagrebu, u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge okrivljenike, u zajedničko djelovanje povezao I. okr., državnog tajnika u navedenom Ministarstvu te predsjednika Nadzornog odbora društava Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, II. okr., člana Uprave HAC-a a potom pomoćnika ministra u navedenom Ministarstvu, III. okr., člana Uprave HAC-a i IV. okr., predsjednika Uprave društva Hrvatske ceste a nakon toga predsjednika Uprave HAC-a. U cilju ostvarenja plana grupe, I., II., III. i IV. okrivljenik su, sukladno dogovoru s XIV. okr., realizirali izvlačenje novca iz društava HAC i HC preko angažiranih izvođača radova te su, koristeći pritom autoritet investitora, stavljanjem pojedinih izvođača u povoljniji položaj za dobivanje poslova, plaćanjem neosnovano uvećanih vrijednosti izvedenih radova kao i plaćanjem neizvršenih vantroškovničkih radova, od odgovornih osoba trgovačkih društava zauzvrat tražili isplatu novčanih nagrada koje su im dijelom, u iznosu od 1.000.000,00 kuna, izravno isplaćene u gotovini, dok je isplata dijela nagrade realizirana na način da je III. okr. angažirao V. okr., odgovornu osobu u jednom društvu i voditelja poslova u više trgovačkih društava i jednom obrtu, koji je po uputama III. okr. izdavao fiktivne fakture trgovačkim društvima za poslove koji nikad nisu obavljeni. Na opisani način je na račune društava i obrta V. okr. uplaćeno ukupno najmanje 30.000.000,00 kuna a potom je navedeni iznos uplaćen na račune inozemnog društva V. okr. koji ga je zatim podigao i za sebe, sukladno dogovoru, zadržao najmanje 5.500.000,00 kuna, dok su iznos od najmanje 24.500.000,00 kuna međusobno podijelili I., II., III., IV. i XIV. okrivljenik – stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Jutarnji list prošlog je mjeseca prvi objavio iskaz Josipa Sapunara, bivšeg člana Uprave za financije HAC-a kojim je ovaj teško optužio bivšeg HDZ-ova ministra.

– U nekoliko navrata kada sam Zdravku Livakoviću predavao novac izvučen preko Premilovca, Livaković mi je govorio da je to novac za Kalmetu i za Zadar. Ja sam iz toga shvatio da dio tog novca Livaković predaje osobno Kalmeti, dok se preostalim dijelom financiraju političke struje bliske Kalmeti i Livakoviću u Zadru. Ovo objašnjavam zato što su Kalmeta i Livaković inače kada bi govorili o Zadru govorili o političkoj grupaciji, odnosno političkoj strukturi kojoj su pripadali i koja je u Zadru bila njihova politička baza, a ne, naravno, o gradu Zadru i njegovim stanovnicima. Pojašnjavam da kada mi je Livaković u više navrata govorio kuda ide novac, izrijekom je spomenuo Božidara Kalmetu – rekao je istražiteljima Sapunar.

Ovo su tvrdnje koje je Josip Sapunar, bivši član Uprave za financije HAC-a, iznio u svojem najobuhvatnijem iskazu koji je kao osumnjičenik dao u aferi Remorker i u kojem je gotovo čitav dan pred istražiteljima u Gajevoj opisivao nešto što se bez ikakvoga pretjerivanja može nazvati – najveća korupcijska hobotnica ikad. Sapunar je opisao da je zapravo čitav projekt izgradnje magistralnih cestovnih pravaca u Hrvatskoj od 2004. do 2008. godine bio prožet korupcijom. Da su troškovi koje je hrvatska država te njezini građani platili za izgradnju zapravo bili uvećani, i to tako što su se poslovi dobivali potpunom negacijom pravila tržišnog natjecanja, a na kraju bi se zaslužne podmazalo vrlo izdašnim provizijama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...