“Večer plesne minijature” sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu

U Hrvatskom narodnom kazalištu, u petak, 21. studenoga u 20 sati održat će se scenski projekt u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i HNK Zadar.

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne ni nacionalne granice. Ples je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek i autor i sredstvo i samo umjetničko djelo. Večer plesne minijature je okupljanje i promocija zadarske plesne scene, a povod je pružila proslava Dana Grada Zadra. Bogata i stilski raznolika plesna scena godinama privlači pažnju struke i publike.

Ovim projektom dotaknut je također i prikaz djelovanja i koristi amaterske kulture u razvoju umjetnosti i profesionalizacije. U poslijednje vrijeme ansambli, grupe i udruge sve više se vezuju samo za vlastite predstave i projekte, dok je publika isključivo rodbinski vezana uz sudionike predstava. Projektom Večer plesne minijature organizatori su htjeli okupiti sve sudionike koji su trenutno aktivni na kulturnoj sceni, i na taj način početi vraćati relevantnu plesnu publiku u kazalište. U sklopu programa Večeri plesne minijature biti će prikazana samo zrela ostvarenja u formi plesne minijature, dok su produkcije koje broje velik broj djece u izvedbi, ostavljene matičnim ansamblima za prigodne programe.

Zadarski plesni ansambl, Matea

Večer plesne minijature u organizaciji Zadarskog plesnog ansambl predstavit će plesnu scenu grada Zadra: profesionalnu i neprofesionalnu, različite plesne tehnike i stilove, ukratko svu raznolikost koju imamo u našem gradu. Plesna okupljanja ansambala, udruga i škola održavaju se i u proljeće, za Svjetski dan plesa. Želja organizatora jest potaknuti kulturni i umjetnički život grada u periodu godine kada događanja nisu tako frekventna. Cilj je održati i razviti Večer plesne minijature kao trajni projekt koji će se egzistirati i narednih godina kao višednevni festival. Veliki broj mladih sudionika vezanih uz plesne udruge i škole su potencijalna publika, a namjera je ovakvih događanja privući što više ljudi u kazalište i na radionice, maknuti ih iz trgovačkih centara ili ulice, i na taj način razvijati svijest o kreativnom kazališnom stvaralaštvu, plesnim predstavama i performansima, kazala je Sanja Petrovski.

Na Večeri plesne minijature nastupaju: Matea Bilosnić, Iva Burčul, Josipa Štulić, udruge Gesta, Pirueta, CircoArt, U pokretu i Zadarski plesni ansambl.

Da bi se pokrili troškovi programa prodavat će se ulaznice na blagajni HNK po simboličnoj cijeni od 20 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...