Poticanje kulturnog i umjetničkog života grada

“Večer plesne minijature” sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu

Promo/PR fotografije
Tamni način

U Hrvatskom narodnom kazalištu, u petak, 21. studenoga u 20 sati održat će se scenski projekt u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i HNK Zadar.

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje kulturne ni nacionalne granice. Ples je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek i autor i sredstvo i samo umjetničko djelo. Večer plesne minijature je okupljanje i promocija zadarske plesne scene, a povod je pružila proslava Dana Grada Zadra. Bogata i stilski raznolika plesna scena godinama privlači pažnju struke i publike.

Ovim projektom dotaknut je također i prikaz djelovanja i koristi amaterske kulture u razvoju umjetnosti i profesionalizacije. U poslijednje vrijeme ansambli, grupe i udruge sve više se vezuju samo za vlastite predstave i projekte, dok je publika isključivo rodbinski vezana uz sudionike predstava. Projektom Večer plesne minijature organizatori su htjeli okupiti sve sudionike koji su trenutno aktivni na kulturnoj sceni, i na taj način početi vraćati relevantnu plesnu publiku u kazalište. U sklopu programa Večeri plesne minijature biti će prikazana samo zrela ostvarenja u formi plesne minijature, dok su produkcije koje broje velik broj djece u izvedbi, ostavljene matičnim ansamblima za prigodne programe.

Zadarski plesni ansambl, Matea

Večer plesne minijature u organizaciji Zadarskog plesnog ansambl predstavit će plesnu scenu grada Zadra: profesionalnu i neprofesionalnu, različite plesne tehnike i stilove, ukratko svu raznolikost koju imamo u našem gradu. Plesna okupljanja ansambala, udruga i škola održavaju se i u proljeće, za Svjetski dan plesa. Želja organizatora jest potaknuti kulturni i umjetnički život grada u periodu godine kada događanja nisu tako frekventna. Cilj je održati i razviti Večer plesne minijature kao trajni projekt koji će se egzistirati i narednih godina kao višednevni festival. Veliki broj mladih sudionika vezanih uz plesne udruge i škole su potencijalna publika, a namjera je ovakvih događanja privući što više ljudi u kazalište i na radionice, maknuti ih iz trgovačkih centara ili ulice, i na taj način razvijati svijest o kreativnom kazališnom stvaralaštvu, plesnim predstavama i performansima, kazala je Sanja Petrovski.

Na Večeri plesne minijature nastupaju: Matea Bilosnić, Iva Burčul, Josipa Štulić, udruge Gesta, Pirueta, CircoArt, U pokretu i Zadarski plesni ansambl.

Da bi se pokrili troškovi programa prodavat će se ulaznice na blagajni HNK po simboličnoj cijeni od 20 kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar