Veliko otkriće u svemiru: Philae pronašla organske molekule na kometu

Sonda Philae detektirala je organske molekule na površini kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, javlja BBC.

Ovaj je robot veličine perilice rublja više-manje uspješno (uz nekoliko odbijanja od površine zbog kvara sletne opreme) sletio na taj komet i u nekoliko sati prikupljao podatke o njegovom sastavu. Philae je 60-ak sati nakon toga otišao u hibernaciju ne bi li napunio baterije, a znanstvenicima je ostavio gomilu podataka za analizu.

Prve analize jedne njemačke agencije uključene u projekt Rosetta pokazuju da je sonda u atmosferi ovog kometa otkrila organske kemijske spojeve. Molekule koje sadrže ugljikove atome osnovni su elementi života na Zemlji, pa bi ovo otkriće moglo razjasniti jesu li sastojaci bitni za život putem kometa stigli na Zemlju.

Ostale analize pokazuju da je površina kometa većim dijelovima prekrivena ledom i tankim slojem prašine debljine 10-20 cm.

Podsjetimo, svemirska letjelica Rosetta je prošli tjedan, nakon 10 godina putovanja, uspjela spustiti sondu na površinu kometa imena 67P/Čurjumov-Gerasimenko. To je prvi puta u povijesti da je robot kojeg su napravili ljudi, sletio na površinu kometa. Inače, ova misija je vrijedna čak 10 milijardi kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...