Više od 300 tvrtki sklopilo tajne sporazume

Pepsi, FedEx, IKEA i 340 drugih međunarodnih tvrtki sklopili su tajni sporazum s luksemburškim vlastima koji im je omogućavao izbjegavanje plaćanja poreza, piše Irish Times.

Korporacije su usmjerile stotine milijarde eura kroz luksemburške banke i tako uštedjele milijarde na plaćanje poreza, otkrivaju dokumenti na 28.000 stranica, prikupljeni od 80 novinara iz 26 država svijeta.

Velike su kompanije uz pomoć kompleksnih računovodstvenih i pravnih manevara, prebacivale profit iz država u kojima imaju središta i zemalja u kojima je profit ostvaren, u maleni Luksemburg. Niski porezi na dobit u Luksemburgu omogućavali su im da plate manje od 1 posto poreza na sav profit kojeg bi prebacili u tu zemlju.

Objavljeni dokumenti otkrivaju da se u sustav izbjegavanja plaćanja poreza aktivno uključila i luksemburška vlada koja je korporacijama izdavala tzv. ‘pisma utjehe’, dokumente u kojima se korporacijama nude pravna zaštita i niski porezi u zamjenu za korištenje luksemburških banaka.

Europska unija mjesecima od Luksemburga traži porezna rješenja, pogotovo za velike tvrtke poput Amazona i Fiata. Luksemburg je udovoljio nekim zahtjevima Bruxellesa, ali još uvijek nije predao sve zatražene informacije.

“Porezni sustav u Luksemburgu je konkurentan, nema ništa nepoštenog ni neetičnog u vezi toga”, kazao je Nicolas Mackel, glavni luksemburški dužnosnik za financije.

Regulatori Europske unije za državne potpore već istražuju porezne sporazume tvrtke Amazon s Luksemburgom, zbog sumnji da su takvi aranžmani možda pomogli američkoj tvrtki za online trgovinu da prikaže manju dobit i osigurali joj nepoštenu prednost.

Pepsi, AIG i Deutsche Bank nisu bili dostupni za komentar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...