Za 10 godina, polovica današnjih zanimanja će nestati!

Prije nekoliko dana, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić istaknuo kako “moramo pažljivo predvidjeti potrebu budućih zanimanja, znanja i vještina”, u prevedenom smislu, eksponencijalno se smanjuje broj radnih mjesta.

Razlog tome je ubrzan razvoj tehnologije koja zamjenjuje sve više ljudi. Primjerice, u tvornici Tesla automobila rade roboti, više manje, a taj trend prate i sve ostale velike kompanije. Razlog tome je što se roboti ne umaraju, mogu raditi 24 sata i nemaju beneficirani radni staž. Oni rade sa savršenom točnošću i besprijekorno, što je kod čovjeka teško dostižno.

Činjenica jest da sve više robota preuzima poslove ljudi, ili s druge strane sve više poslova preuzima umjetna inteligencija.

Istraživanje pod nazivom ‘Fast Forward 2030: The Future of Work and the Workplace’ pokazuje kako će čak 50% zanimanja potpuno nestati do 2025. godine. Istraživanje je provela tvrtka CBRE i kineski Genesis nad 220 ispitanih stručnjaka, poduzetnika i mladih ljudi iz Azije, Europe i Sjeverne Amerike.

“Novi poslovi zahtijevat će kreativnu, društvenu i emocionalnu inteligenciju i sam utjecaj umjetne inteligencije. Takvi će poslovi neizmjerno više ispuniti današnja radna mjesta.”

Istraživanje predviđa kako će klupe i stolovi postati zastarjeli, ne zato jer ne služe ničem, nego za njih neće biti potrebe. “U idućih 15 godina vidjet ćemo revoluciju u načinu kako radimo, planiramo i razmišljamo o radnom prostoru.”

Iz CBRE-a poručuju kako je puno mogućnosti već dostupno, te kako oni koji ih koriste, te oni koji će ih brzo primijeniti imat će prilično veliku prednost na konkurencijom.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...