Zadarska županija danas je otvorila Informacijski centar EDIC, dio EU mreže centara

U petak, 21. studenog 2014. godine otvoren je Europe Direct centar (EDIC). Informacijski centar Europe Direct Zadar dio je europske mreže informacijskih centara Europe Direct (EDIC), rasprostranjene u 28 zemalja članica Europske unije, a jedan je od načina za informiranje građana o zakonodavstvu EU-a i pogotovo mogućnostima korištenja strukturnih EU fondova.

Zadarska županija nositelj je projekta Informacijskog centra Europe Direct Zadar kojeg sufinancira Europska Komisija. Europe Direct Zadar dio je nacionalne mreže EDIC-a kojih u Hrvatskoj ima ukupno 12. Svojim radom Informacijski centar dopunjava i podupire rad Predstavništva Europske komisije i informacijskih ureda Europskog parlamenta na lokalnoj i regionalnoj razini.

Informacijski centar Europe Direct Zadar počeo je službeno s radom 22. listopada 2014. godine, nakon potpisanog Posebnog sporazuma između Zadarske županije i Europske komisije. Ukupna vrijednost projekta je 40.950,00 EUR, od čega Europska Unija sufinancira 14.250,00 EUR. Informacijski centar Europe Direct Zadar smješten je u prostorijama Solarnog edukacijskog centra, Glagoljaška 14, u neposrednoj blizini trgovačkog centra City Gallery Zadar.

U ovom centru građani mogu dobiti sve praktične informacije vezane uz javni, poslovni i civilni sektor, poduzetnici će moći dobiti informacije o mogućnostima koje su se otvorile ulaskom u EU.

Prije otvaranja EDIC-a župan Stipe Zrilić primio je voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branka Baričevića koji je izrazio zadovoljstvo priključivanjem Zadra u mrežu informacijskih centara te istaknuo kako se Zadru ovime otvaraju nove mogućnosti u kojima će se građani kvalitetno moći informirati o raznim aspektima iz područja školstva, zdravstva, zapošljavanja, zaštite potrošača, politika EU, odnosno svime što ih zanima a vezano je za Europsku uniju.

Župan Stipe Zrilić naveo je kako je u Zadarskoj županiji veliki broj malih poduzetnika u turizmu koji bi više trebali koristiti prilike koje im nudi Europska unija, te da je najslabiji segment poljoprivreda, iako imamo velike potencijale.

Nama je važno da se ovi mali poduzetnici informiraju o tome kolike su njihove mogućnosti u Europskoj uniji i kako mogu biti uspješni u europskom okruženju, rekao je župan i dodao da bi u području korištenja strukturnih europskih fondova aktivnije trebale biti uključene općine i gradovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...