Afera “Ribar”: USKOK presreo Sinovčića dok je s gotovinom išao prema VOX-u!

Reno Sinovčić zadarski je kralj medija, nogometa, politike… Iako nitko sa sigurnošću ne može reći je li Silvio Berlusconi bio uzor u životnom i poslovnom putu Reni Sinovčiću, činjenica jest da je taj Zadranin obuhvatio toliko širok spektar djelatnosti da ih se ne bi posramio baš ni bivši talijanski vladar.

Reno Sinovčić je, doduše, počeo kao ribar još 70-ih godina prošlog stoljeća, tada kao klinac.

Velika ulaganja

Otkupljivanje po nižoj pa preprodaja po višoj cijeni posao je na kojem je, kako se javno pohvalio, zaradio prvi milijun. Bez Sinovčićeve dozvole tada se na zadarskoj ribarnici nije ni moglo prodavati ribu. Uz ribarstvo je krenuo i u poslove sa zaštitarskim uslugama. Sa svojom tvrtkom Zadar Security, iako je bio u mnogim poslovima, ipak nije bio jedini na zadarskom tržištu te vrste. No dobivao je značajne poslove osiguranja sportskih utakmica, prije svega nogometnih i košarkaških. Tvrtka je, poput ostalih, prije nekoliko godina zapala u financijske probleme. Sinovčića je zanimao i nekretninski biznis i čini se da je u njemu zaradio velik novac kupnjom i preprodajom za velike investitore terena u Zadru i okolici. No, Sinovčić je u Zadru bio najpoznatiji po medijskom carstvu, u koje je očito ulagao velik novac.

Zanimljivo, u medije je ušao nakon što je završio na naslovnicama svih novina kada je bio uhićen zbog sumnje u iznudu jednog zadarskog poduzetnika, a koji je poslije protiv njega povukao optužbe.

U posao s medijima prvi je put ušao 2000. godine. Postao je vlasnik zadarskog dnevnika Zadarski list i taj list u to vrijeme nije više pisao o njemu, nego o drugima koji su njemu, kako je govorio, smještali. Reno Sinovčić postao je moćan, moćniji nego što je ikad bio. No apetit mu je bio velik pa je krenuo dalje. Zadarski Regional kupio je dvije godine poslije. Taj tjednik opstao je do danas, za razliku od prvih novina koje je sam osnovao, tjednika Vox. Vox je neko vrijeme bio i dnevnik pa je poslije postao tjednik. Zadarski list je u međuvremenu prodao Tankerskoj plovidbi.

Uhićeni Reno Sinovčić

Odvjetnik: “Nije uzeo ni lipe”

Nije poznato u kolikoj je mjeri Sinovčić bio formalni, a u kolikoj neformalni vlasnik Novog radija, Gradske televizije, jedne riječke televizije pa i nekoliko portala. U svakom slučaju, oponenti Rene Sinovčića završavali su mahom na naslovnicama, i to političari, novinari, poduzetnici, policajci… Brutalni medijski obračuni Sinovčića preko medija, a potom i s političke govornice s pojedincima završavali su i suđenjima, no nisu samo novinari i političari tužili Sinovčića. Tužio je i on njih, i to prije svega novinare za klevetu.

Naposljetku je Reno Sinovčić osnovao svoj najutjecajniji medij – televiziju VOX. Na dan uhićenja, kako smo neslužbeno doznali, Reno Sinovčić u automobilu u kojem su ga presreli istražitelji imao je određenu količinu novca namijenjenu za pokrivanje dijela dugovanja zaposlenicima medijske grupe VOX. Od tvrtke, prema podacima iz predstečajne nagodbe, 60-ak radnika potraživalo je prije godinu dana oko 1,7 milijuna kuna za zaostale plaće. Koliko je isplaćeno od tada nije poznato, ali se u trenutku te objave navodilo da prosječna dugovanja radnicima iznose oko 30.000 kuna. I sam Sinovčić kao direktor potraživao je oko 37.000 kuna od VOX-a.

Nevjerojatnih 80 milijuna kuna duga grupacije VOX među kojim su i dugovi za plaće novinarima, završili su u predstečajnoj nagodbi VOX-a zbog koje je Sinovčić i uhićen. Način na koji je financirao svoje medije nije do kraja poznat, odnosno ne zna se koliko je novca za opremu i plaće dao sam Sinovčić, a koliko njegovi partneri. No njegov odvjetnik Andrej Korljan rekao je kada je Sinovčić uhićen, da je on davao svoj novac i da odatle nije uzeo ni lipe.

Reno Sinovčić

Sve funkcije – Od malog nogometa do zaštitarstva

VOX d.o.o. a 2005., osnivač i direktor

UVALA SVIRAČINA d.o.o. – za gradnju, trgovinu i usluge

VOX CENTAR d.o.o. – za poslovanje nekretninama

NK Zadar s.d.d. – predsjednik Nadzornog odbora

Županijski nogometni savez – predsjednik

MEDIA ZADAR d.o.o. a za izdavačku djelatnost, 2005., osnivač

ZADAR SECURITY d.o.o. a zaštitarska djelatnost, ugašen 2014.

SMILJEVAC-PROJEKT d.o.o. a građenje, projektiranje, osnivač

MNS ZŽ a UDRUGA ZA MALI NOGOMET, predsjednik 1998.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...