Akcija “Ribar”: Porezna htjela obraniti Lalovca pa se i sami zapleli u lažima!

Neistinita je tvrdnja da je ministar financija Boris Lalovac lagao, odnosno da je Ministarstvo financija glasovalo za sklapanje predstečajne nagodbe pred Trgovačkim sudom u Zadru, tvrdi Porezna uprava Ministarstva financija, koja tako, baš poput svog resornog ministra, besramno laže javnost.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Porezne uprave (kojeg drsko i netočno nazivaju demantijem Indexovog otkrića da je ministar Lalovac lagao kada je rekao da je Ministarstvo financija glasalo protiv predstečajne nagodbe Voxa) stoji da je zadarski poreznik Željan Pejković, voditelj Ispostave Područnog ureda Zadar, koji je uhićen zajedno sa Sinovčićem, za nagodbu glasao na svoju ruku.

Laže i Porezna

 Iz Rješenja o ovlaštenju službenika Ministarstva financija – Porezne uprave za sudjelovanje i glasanje u postupku predstečajne nagodbe vidljivo je da će se pred Financijskom agencijom glasati protiv prihvaćanja plana financijskog restrukturiranja. Usprkos navedenom, zapisnikom o održanom ročištu radi sklapanja predstečajne nagodbe utvrđeno je da je zakonski zastupnik Ministarstva financija – Porezne uprave Područnog ureda Zadar kao vjerovnik pristao na sklapanje predstečajne nagodbe, tvrde iz Porezne uprave.

Dakle, u istom “demantiju” koji počinje lažnom tvrdnjom da Ministarstvo financija nije glasalo za nagodbu Sinovčićevog Voxa, Porezna uprava priznaje da je njihov predstavnik pred Trgovačkim sudom u Zadru ipak digao ruku za nagodbu. Ali to, prema njihovom tumačenju, nije bitno zato što se nagodbi ranije, pred FINA-om, suprotstavila Stoja Mučaji. Koja, kao što je Index već pisao, nije imala apsolutno nikakvu podršku ni od svojih kolega, ni od svojih šefova.

Tvrde da su ga kaznili, a otkaz nije dobio čak ni nakon uhićenja

Također, Porezna uprava tvrdi da su protiv Pejkovića pokrenuli internu istragu zato što je neovlašteno pristao na sklapanje predstečajne nagodbe, te postupili sukladno Zakonu o državnim službenicima i cjelokupnu dokumentaciju dostavili DORH-u.

U samoprozvanom demantiju Porezne nigdje se međutim ne navodi kada je navodna interna istraga protiv Pejkovića pokrenuta, te kakvom je sankcijom rezultirala. Odgovore na ova pitanja u telefonskom smo razgovoru pokušali dobiti od Marka Nenadića, glasnogovornika Porezne uprave.

Nenadić tvrdi da je interna istraga o “slučaju Vox” u zadarskoj Poreznoj pokrenuta još u studenom prošle godine, a da je stegovni postupak protiv Pejkovića zbog teške povrede službene dužnosti pokrenut nakon što je ovaj zadarski poreznik 21. siječnja 2014. pred Trgovačkim sudom u Zadru podržao nagodbu Sinovčićevog Voxa.

Nije nam Nenadić znao reći je li Pejković u zadnjih 11 mjeseci na bilo koji način sankcioniran jer o tome, kako kaže, ne odlučuje Porezna uprava, već nadležni službenički sud. No, potvrdio nam je da je Pejković tek nakon što je uhićen dobio rješenje o udaljenju iz službe.

Drugim riječima, Pejković niti nakon što je uhićen nije dobio otkaz. Udaljenje iz službe, prema Zakonu o državnim službenicima, donosi se zbog pokretanja kaznenog postupka ili zbog teške povrede službene dužnosti. Porezna je Pejkovića stoga udaljiti iz službe mogla odmah nakon što je, navodno protiv volje Ministarstva financija, glasao za Sinovčićevu nagodbu.

Umjesto otkaza i u zatvoru bar 60 posto plaće

Svakako je zanimljiv podatak da će se Pejković nakon puštanja iz pritvora moći vratiti na posao. Isto tako, prema članku 114. Zakona o državnim službenicima, za vrijeme udaljenja iz službe Pejković ima pravo na naknadu u iznosu od 60 posto plaće, a ako uzdržava obitelj ima pravo na čak 80 posto plaće.

Još zanimljiviji je, međutim, članak 136.a Zakona o državnim službenicima, u kojem stoji da čelnik tijela (u ovom slučaju Porezne uprave) može službeniku dati izvanredni otkaz za osobito tešku povredu službene dužnosti koja ima obilježje korupcije, kao i za postupanje koje za posljedicu ima znatnu štetu za državno tijelo, pravne osobe ili građane ili zaštitu javnog interesa. Porezna uprava i/ili Ministarstvo financija Pejkoviću su stoga mogli, da su ga doista željeli sankcionirati, istoga trena kada je glasao za nagodbu Voxa dati izvanredni otkaz.

Lalovac šuti

Ne bi li konačno raspleli sve laži u koje su se upetljali ministar financija i Porezna uprava, nazvali smo Sanju Bach, glasnogovornicu Lalovčevog ministarstva, te zatražili da nam omogući kratki telefonski razgovor s ministrom. Obećala je da će mu proslijediti naš zahtjev i javiti što je rekao. I prije toga smo Lalovca pokušali dobiti na mobitel, te mu poslali SMS, ali do zaključenja ovog teksta ministar financija nije se javio.

Mnoga pitanja stoga su ostala neodgovorena. Je li Lalovac jutros znao da je predstavnik njegovog ministarstva Pejković pred Trgovačkim sudom u Zadru glasao za nagodbu? Ako je znao, zašto je lagao? Ako nije znao, kako je moguće da jedan poreznik na svoju ruku donosi odluku koja je rezultirala štetom od 57,5 milijuna kuna? Zbog čega Pejković nije odmah dobio otkaz? Čija je odluka bila da Pejkovića zadnjih 11 mjeseci zadrži na proračunskoj plaći? Zbog čega Ministarstvo nije obustavilo predstečajnu nagodbu Voxa, kao što je Stoja Mučaji tražila još 2013. godine?

Za pretpostaviti je da ćemo odgovore dobiti kad Lalovac i njegovi zaposlenici smisle nešto uvjerljivije laži.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...