Aktualni sat za članove turističkih vodiča Donat

Sutra u srijedu, 17. prosinca s početkom u 18 sati prof. Vladimir Alavanja organizira za članove turističkih vodiča Donat aktualni sat u prostorijama Narodnog muzeja, Odjel muzej Grada Zadra.

Prof.  Alavanja, voditelj Odjela će tom prilikom turističke vodiče upoznati s povijesnom-kulturnom građom Muzeja koji se nalazi na adresi ulice Pape Aleksandra II.

Udruga turističkih vodiča Donat je u nepunih 8 mjeseci dobila dva vrijedna priznanja: Godišnju nagradu Zadarske županije i Grb Grada Zadra.

Udruga turističkih vodiča Donat Zadar prepoznata je i izvan domicilnih granica. Jedan od razloga je i taj, što su upravo zadarski turistički vodiči pokrenuli osnivanje Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske koja je bila i temelj osnivanja Zajednice za interpretaciju kulturne baštine Hrvatske pri HGK-i Sektora za turizam.

Također, jedini su od turističkih udruga na području Lijepe naše koji su pokrenuli edukativne javne tribine u nastojanju da građani sudjeluju u kreiranju kulturno-turističkog života i upoznavanju povijesne baštine Grada Zadra i njegove Županije. Na tribinama, a njih je do sada organizirano dvadeset i šest, sudjeluju poznati zadarski predavači, eminentne osobe, sveučilišni profesori i znalci u svojim profesijama, što je i razlog da su odjeknule snažno, a tome su pridonijele i zanimljive teme s naslovima poput: Zadar je snažan onoliko koliko je snažna njegova Županija, Kvaliteta a ne cijena, Upoznajte svoj zavičaj, Valorizacija pomorske zbirke i drugo, Antičko maslinarstvo…

Članovi Udruge Donat nastavljaju sa svojom ekskluzivom, zanimljivim tribinama na području grada Zadra, Nina, Benkovca, Biograda, Paga, otoka Iža, Ugljana i Dugog otoka te na području nekih općinskih središta. Mišljenja su, da su javne tribine temelj stvaranja pozitivne klime u razvoju kulturno-turističkih proizvoda. One, također, doprinose obogaćivanju turističke ponude, produženju turističke sezone, podizanju razine znanja unutar destinacija potrebne za osmišljavanje kvalitetnih kulturno-turističkih proizvoda, koja prethodi kvalitetnijoj promociji kulturnog turizma destinacija. Doprinos je to također u razvoju interpretacija, legendi, tema i priča koje će postati osnova u interpretiranju povijesnih i kulturnih lokaliteta, a toga na ovom području nedostaje. Naime, to je također i podizanje razine prezentacije kulturnih resursa destinacija, doprinos očuvanju etnološkog, povijesnog i kulturnog nasljeđa destinacije, kroz marketinšku komunikaciju. Organizirali su i trodnevni susret turističkih vodiča iz cijele Hrvatske ponudivši im bogati kulturno-povjesni- gastronomski program naziva “Od Aenone do Scardone.”

Udruga ima i dva svoja temeljna gesla: “Znanja nikad dosta“ i “Zadrani turisti u svome gradu“  te permanentno surađuju sa sveučilišnim profesorima, kustosima i ravnateljima muzeja, a dva do tri puta godišnje besplatno organiziraju za građane razgledavanje stare gradske jezgre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...