Bobanović: “Uljare ili vinarije moraju biti tamo gdje se proizvod stvara, u kršu, kamenu s poskocima!”

Zadarski župan Stipe Zrilić primio je u Velikoj vijećnici Zadarske županije dobitnike priznanja Suncokret ruralnog turizma i oznake Hrvatski otočni proizvod te vinare nagrađene na Sabatini i uljare nagrađene na Noćnjaku 2014. godine. Zrilić je tom prigodom istaknuo značaj razvoja ruralnog područja, koje čini veći dio županije te činjenicu kako je više od 1.500 hektara poljoprivrednih površina u našoj županiji pod vinogradima, što je oko sedam posto u RH, a gotovo tri tisuće pod maslinicima ili 17 posto u RH. Osim toga, naglasio je kako na području Zadarske županije djeluje 351 registrirani proizvođač vina.

Jedan od nagrađenih na Sabatini 2014. koja se ove godine održala u Dubrovniku koji je između ostalih nagrada osvojio i nagradu za najbolje mlado crno vino, Cabernet sauvignon 2014., je PZ Maslina i vino iz Polače, odnosno njezin vlasnik Radoslav Bobanović.

– Da se svi mi ovdje prisutni zajedno udružimo ne bismo uspjeli proizvesti dovoljnu količinu vina niti ulja koliko ih tržište traži. To je jedan od velikih problema posla kojim se mi bavimo. To je jedan od problema i PZ Maslina i vino koja s ekološkim proizvodima s ISO, HACCAP i drugim certifikatima zapravo ima malo proizvoda. Sada bi se morali udružiti s našim prijateljima koji bi radili, odnosno proizvodili također ekološke proizvode kako bismo stvorili veći kontigent, odnosno veću količinu proizvoda kako bismo mogli konkurirati na tržištu. Mi smo mali, ali naši proizvodi su jako traženi kod nas, ali i u svijetu. Tajna uspjeha naše zadruge je da se stalno radi, 24 sata i to na terenu gdje se konačni proizvod stvara te je jako važno da ste tu prisutni. Uspjeh je biti na licu mjesta gdje imate sirovinu i  dobivate gotovi proizvod. Ne prerađujemo ništa u Zagrebu, Splitu ili Rovinju već isključivo u našem masliniku u Polači, to je bit cijele priče. Dakako, nekad se to nije razumjelo, smatralo se da se uljara ili vinarija mora nalaziti u gradovima ili eventualno većim selima, ali to nije istina, one moraju biti tamo gdje se proizvod stvara, u kršu, kamenu s poskocima, dakle povezano s prirodom. Nagrade ovakvog tipa nam znače puno  jer je veliko priznanje izdići se u tako velikoj konkurenciji i dokaz su da je to što radimo u pravom smislu, bez lažne skromnosti, savršeno, zaključio je Bobanović.

Sabatina 2014. nagrade

Zadarska županija je od 2006. godine do danas sufinancirala sadnju novih maslina i sadnica vinove loze sa 6,1 milijun kuna čime je kupljeno oko 356.000 sadnica maslina i više od 1,5 milijuna loznih cjepova, a u Zadarskoj je županiji 351 poljoprivredno gospodarstvo registrirano kao proizvođač vina.

– Naša Županija je pretežno ruralna, radi se o velikom prostoru koji se od davnina koristio za život i preživljavanje, pa tako i danas. Aktivnosti vezane uz maslinu i vino su dio stare kulture koja se na ovom području njegovala stoljećima. Zadarska županija već čitav niz godina daje financijske potpore koliko je to u našoj mogućnosti kako bi Bogom dan prostor iskoristili za život i rad budućih generacija. Ruralni razvoj je jako značajan u svim našim planovima. Postoji zaseban program ruralnog razvoja s čime smo svi, više manje upoznati, kroz koji će EU davati sredstva onima koji se bave aktivnostima na ruralnom području. Taj program je prezentiran našim gradovima i općinama te svi koji ćete se intenzivno baviti morate se o tome na vrijeme informirati kako biste bili uspješni te ujedno povukli raspoloživa sredstva na naše područje, a ne radi se baš o malim iznosima. No, oni se daju po posebnim pravilima koja su dosta stroža od onih koja su do sada bila kod nas, istaknuo je župan Stipe Zrilić.

Istaknuo je i kako su otoci veliki potencijal Zadarske županije koje ima svoje prirodne vrijednosti, ali tradiciju te se nagradama poput HOP-a potiče razvoj i život na našim otocima.

– Bog nam je dao sve, ovu predivnu zemlju, zaleđe i otoke, stoga se organizirajmo i iskoristimo ono što imamo. Naime, kako se u vremenima krize ipak može biti uspješan dokazali ste upravo vi ovdje prisutni jer ste imali želju za radom,  jadikovke ste zamijenili svojim trudom, žuljevima i znojem, ali srcem punim radosti i zadovoljstva.  Svojim trudom stvorili ste kvalitetne domaće, hrvatske proizvode koje prepoznaje tržište i struka. Želim da sve vaše domaće proizvode koristi sve više ljudi, ali i sve veći broj turista koji dolaze na naše područje, zaključio je Zrilić te svima nazočnima zaželio još uspješniju 2015. godinu te sretne nadolazeće božićne blagdane.

Svi nagrađeni poljoprivrednici nakon svečanog domjenka dobili su od župana knjigu i DVD “Upravljanje EU projektima.”

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...