Četiri kandidata: Kolinda ignorira Kujundžića, a Josipović sve kandidate

Iako je kandidaturu za predsjednika najavilo desetak kandidata, u utrku će ih ipak samo četvero – Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić. Ostali ili nisu skupili potrebnih 10 tisuća potpisa (kao Ivan Rude i Ivan Bavčević) ili su usred kampanje odustali (poput Ivana Grubišića i Ante Đapića) ili su se samo šalili (kao Slobodan Midžić i Ratko Dobrović).

Manje kandidata bilo je samo u kampanji za predsjedničke izbore 1997. kada su se natjecaliFranjo Tuđman, Zdravko Tomac i Vlado Gotovac. Na prošlim predsjedničkim izborima bilo ih je 12, a na pretprošlima čak 13 kandidata. Što se same strategije u finišu kampanje tiče, iz stožera dvoje najjačih kandidata poručuju kako se ništa ne mijenja.

Strategije ostaju iste

Predsjednik Ivo Josipović danas će predstaviti svoj program, a glavne točke već su poznate – ustavne promjene u smislu veće decentralizacije, podjele Hrvatske u regije koje bi imale veće budžete i veće ovlasti te jača participacija građana u političkom životu nacije. Dakle, građani bi imali pravo Saboru predložiti temu za raspravu ako skupe 10 tisuća potpisa, a birači bi imali i znatno veći utjecaj na sastav Sabora.

Pola zastupnika biralo bi se većinskim sustavom, a pola sa stranačkih lista uz pravo na preferencijalne glasove.Iz Josipovićeva stožera najavljuju da neće mijenjati strategiju, tvrde kako se “neće baviti protukandidatima, nego biračima”.Strategija nam ostaje ista, poručuju i iz stožera Kolinde Grabar Kitarović. Kažu da će voditi “pozitivnu i aktivnu kampanju”.

Iako ih je njihov bivši stranački kolega Milan Kujundžić, kandidat Saveza za Hrvatsku, posljednjih dana počeo sve jače pritiskati pa i napadati, u stožeru HDZ-ove kandidatkinje kažu kako se na Kujundžića uopće neće referirati. On za njih ne postoji.

Sinčić za izlazak iz EU

Imamo samo jednog protukandidata, a to je Ivo Josipović, kažu u stožeru K. Grabar Kitarović. Ne postoje, kažu, tri jaka i jedan slabiji kandidat, već “dva velika i dva mala”. Jedini pravi autsajder je Ivan Vilibor Sinčić, koji je široj javnosti poznat po angažmanu u udruzi Živi zid koja sprečava deložacije diljem zemlje. Sinčić najavljuje borbu protiv dugova i deložacija, izlazak iz EU, povlačenje vojnika iz Afganistana…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...