Dalmatinci bi se kupali u nafti, Zagrepčani se nećkaju

Čak 60,5 posto građana podržava komercijalno vađenje nafte u Jadranu, pokazalo je istraživanje koje je za domaću konzultantsku kuću “Alpheus” provela u listopadu agencija Ipsos Puls, s tim da 29,6 posto ispitanika smatra da ne treba pokrenuti komercijalno vađenje nafte, a 9,9 posto je odgovorilo da “ne zna”.

U istraživanju pod nazivom “Alpheus Policy inSight” donosi se i istraživanje među političkm strankama na ovu temu. Tako u SDP-u većinom podržavaju eksploataciju nafte na Jadranu, HDZ se djelomično protivi tom projektu, ORaH se odlučno protivi, HNS u potpunosti podržava, HSS je protiv, HDSSB uvjetno podržava projekt, dok IDS pozitivno ocjenjuje vađenje nafte iz Jadrana.

Pri tome 65 SDP-ovih simpatizera podržava eksploataciju nafte u našem moru, ali ih je 27 posto protiv. Vodstvo HDZ-a je skeptično prema ovom projektu zbog toga što smatraju da su “naftne platforme potecijalna atomska bomba za turizam od koje godišnje dobivamo 10 milijardi eura”, kao i zbog, kako tvrde, netransparentnosti čitavog projekta. Jednako tako, spornim smatraju to što se čitav proces odvija bez izrade strateške studije utjecaja na okoliš, kao i to što je tvrtka “Spectrum” posao snimanja Jadranskog mora dobila bez provođenja javnog natječaja.

Međutim, zanimljivo je kako 69 posto simpatizera HDZ-a podržava eksploatacije nafte u Jadranu, dakle više nego simpatizera SDP-a, a protiv je 25 posto.

Čudna (izborna) logika

Jednako je čudno i da 67 posto simpatizera ORaHa podržava ovaj projekt, a samo ih je 29 posto protiv. Očito su simpatizeri tih stranaka sasvim drukčijeg mišljenja od vodstva svojih stranaka, ali je zbilja neobično da su simpatizeri ORaH-a tako pronaftaški raspoloženi. Istraživanje je, inače, provedeno na uzorku od 969 ispitanika.

Gledano po regijama, najveća podrška projektu eksploatacije nafte u Jadranu je u sjevernoj Hrvatskoj (68 posto), a zatim slijedi, što je svojevrsno iznenađanje, Dalmacija, sa 61 posto glasova u korist ovog projekta. Taj rezultat je zabilježen u Hrvatskom primorju i Istri, a na 59 posto su Slavonija i Lika i Banovina. Najmanja podrška dolazi iz Zagreba i okolice – 57 posto, pa se čini da je većina ekološki nastrojenih Dalmatinaca zapravo u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...