DIP: Do 11.30 sati na izbore izašlo 13,19% birača

Počeli su izbori za Predsjednika Republike Hrvatske. Od 7 sati ujutro otvorena su birališta diljem Hrvatske, a glasuje se i u inozemstvu u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH. Glasovati se može na ukupno 6350 birališnih mjesta.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je do 11.30 sati na birališta izašlo 13,19 % birača.

Predsjedničke izbore danas nadgleda 21.819 promatrača. Od toga su 794 promatrača regrutirale nevladine udruge, njih 21.012 političke stranke, a dolaze i četiri strana promatrača (po dvojica iz Litve i Letonije). Rad Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nadgledat će 11 promatrača – 9 iz udruga, a dvojica iz političkih stranaka.

Podaci su to iz DIP-a, kojemu su do ponedjeljka 22. prosinca stranke i udruge trebale vratiti popunjene tablice s imenom i prezimenom promatrača te biračkim mjestom na kojemu će nadgledati izbore.

Promatrači će, kažu u DIP-u, nadgledati rad biračkih odbora te povjerenstava.

Poanta je da će se na biračkim mjestima unaprijed točno znati ime i prezime promatrača koji dolazi, a svi će promatrači imati naljepnice s jasno naznačenom njihovom ulogom na izborima, kaže predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Najviše promatrača prijavio je HDZ, njih 9782, od čega će 61 nadgledati izbore u inozemstvu. Stranke koje podupiru kandidaturu aktualnog predsjednika Ive Josipovića (SDP, HNS, HSU i ORaH) najavile su 8728 promatrača, stranke koje podupiru Milana Kujundžića (HDSSB, Savez za Hrvatsku, HSP, Hrvatska zora i druge) regrutiraju 1875 promatrača, od čega će ih 61 biti u inozemstvu, dok je Živi zid koji stoji iza predsjedničkih ambicija Ivana Vilibora Sinčića najavio 362 promatrača.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...