Dobre vijesti: Od 1. siječnja padaju rate kredita!

Građane koji imaju kredite u eurima ili kunama, od nove godine čekaju dobre vijesti – mjesečne rate kredita će im biti niže.

Najviše će profitirati oni s velikim kreditima, a rate bi se mogle smanjiti i do nekoliko stotina kuna. Ovo, međutim, ne vrijedi za korisnike kredita u švicarcima. Troškovi financiranja bankarskog sektora su manji, pa će automatski pojeftiniti i krediti, javlja Dnevnik.

Vjeko Peretić, financijski savjetnik pojašnjava:

Radi se o tome da ta referentna stopa ukazuje na to koliko novac kao roba košta na tržištu. Sljedećih šest, odnosno 12 mjeseci je taj trošak još smanjen, i samim time cijena vašeg kredita, odnosno kamatna stopa se smanjuje.

Prema prosječnom izračunu, primjerice, za stambeni kredit od 80.000 eura, uz rok otplate od 30 godina, građanima će rata pojeftiniti za otprilike 80 kuna. Promjenjiva kamata pada već treće polugodište zaredom. Stručnjaci poručuju – za očekivati je da se takav trend i nastavi.

Europska centralna banka, odnosno snažne ekonomije jeftinim novcem, potiču poduzetništvo, rast gospodarstva, potiču ljude da troše, poduzetnike da ulažu u novi posao, zaključuje Peretić.

Manje rate kredita najavila je većina hrvatskih banaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...