Gdje je nestalo gotovo 770 tisuća birača?

Ministar uprave Arsen Bauk gostujući u petak u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije pojasnio je da je kao ministar, prema Zakonu o registru birača, dužan osam dana prije izbora objaviti točan broj birača, što je i učinjeno kao i u posljednja četiri izborna ciklusa te da je ovo peti ciklus u kojem je broj birača 3,7 mlijuna.

Nikada do sada nije bilo primjedbi na broj birača u ta četiri ciklusa i vjerujem da nema razloga da tako ne bude i ovaj put, rekao je ministar Bauk. Odgovarajući na novinarski upit gdje je nestalo gotovo 770 tisuća birača, od kojih pola milijuna u dijaspori i 250 tisuća u Hrvatskoj, ministar Bauk je rekao da od 494 tisuće birača koji nemaju prebivalište u RH u popis birača ulaze oni koji su se aktivno registrirali do 17 . prosinca i njih je osam tisuća.

Osam tisuća se registriralo u dijaspori što je dvostruko više nego što je bilo posljednji put, kada ih je bilo nešto više od tri tisuće, napomenuo je ministar. Preostalih 250 tisuća su osobe koje imaju prijavljeno prebivalište u RH, a nemaju vrijedeću osobnu iskaznicu i oni također ne ulaze popis birača, pojasnio je Bauk. Ustvrdio je kako velik broj takvih građana nije ni zatražio osobnu iskaznicu i ne žive u Hrvatskoj.

Na upit o zahtjevu inicijative ‘U ime obitelji’ za njegovom smjenom zbog pogrešnih informacija o broju birača, Bauk je kazao kako gospođa Željka Markić vrlo dobro zna kako je u posljednja četiri izborna ciklusa – za Europski parlament 2013., lokalne izbore, Europski parlament 2014. te referendum o ustavnoj definiciji braka bilo 3,7 milijuna građana bilo na popisu birača.

Također zna da se deset dana prije izbora ne može objaviti broj u popisu birača, jer traju privremeni upis i aktivna registracija do 17. prosinca i dva dana za sređivanje podataka i objavi popis. Tako to piše u zakonu i sumnjam da bi saborski zastupnici izglasovali nepovjerenje ministru koji je poštivao zakon i javio bih u raspravi o povjerenju ako bi do nje došlo, jer vjerujem da su jaki argumenti u sređivanju popisa birača jaki, kazao je Bauk.

Upitan zašto podatak o 3,77 milijuna birača nije referentan podatak za određivanje 10 posto birača, Bauk je rekao kako je Ustavni sud odredio referentnu stopu birača i odlučio da je 404 tisuće te da je on kao ministar ispao kolateralna žrtva sukoba Željke Markić s Ustavnim sudom.

Prema mišljenju Željke Markić Ustavni sud jer očito trebao odrediti neku manju brojku. U našem očitovanju Ustavnom smo kao referentne brojke naveli da mogu biti u tumačenju Ustava i 377 tisuća i 346 tisuća. Ustavni sud je obrazložio zašto je uzeo kao referentnu brojku od 404 tisuće, rekao je uz ostalo, Bauk.

Bauk je pojasnio da je u posljednjih godinu pol dana od stupanja na snagu Zakona o prebivalištu 60.0000 osoba manje u MUP-ovoj evidenciji prebivališta u RH te da za toliko osoba imamo više birača u dijaspori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...