Gotovo pola Hrvatske zarađuje manje od 3.500 kuna

Konačno imamo i konkretne financijske dokaze o golemom socijalnom raslojavanju u Hrvatskoj. Ministar financija Boris Lalovac u Pressingu je prvi put predočio podatke porezne uprave da čak 42 posto zaposlenih mjesečno zaradi manje od 3 i pol tisuće kuna neto.

Ekipa N1 televizije konačno je uspjela doći i do podataka Hrvatske narodne banke o štednji građana. Dvije trećine ukupnih depozita, dakle više od 130 milijardi kuna na svojim računima ima manje od 2,5 posto štediša.

Među njima je vjerojatno i onaj s najvećom plaćom u Hrvatskoj, od 377.000 kuna bruto.

Kako god im se oporezivale plaće, većina zaposlenih u Hrvatskoj, poput sretnika s više od 300 tisuća kuna primanja, ne može biti zadovoljna.

Čak 42 posto njih ima neto plaću manju od 3 i pol tisuće kuna. 23 posto zarađuje od 3 i pol do 5 tisuća.

30 posto radnika prima između 5 i 10 tisuća kuna, a iznad toga tek pet posto hrvatskih građana. Ovo je prvi put da su na taj način izneseni podaci o plaćama.

Opstanak hrvatskog proračuna, ministar Lalovac vidi i uz pomoć poreza na kamate na štednju. Podaci HNB-a pokazuju da su građani uštedjeli 173 milijarde kuna.

N1 doznaje da od toga njih 2,6 milijuna ima prosječnu štednju od 10.200 kuna, dok 51.000 građana prosječno na svom računu ima ušteđeno milijun i pol kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...