Grabar Kitarović: “USKOK-ova istraga Kalmete ne šteti mi kampanji. Svi su nevini dok im se ne dokaže krivnja!”

Nakon gostovanja i motivacijskog govora na izvanrednoj skupštini HSP dr. Ante Starčević u HNK Zadar, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je na novinarsko pitanje da li joj u kampanji šteti činjenica što je USKOK u aferi HAC proširio istragu i na potpredsjednika HDZ-a te zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu.

USKOK sumnja da je Kalmeta s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna. Istraga je, prema priopćenju USKOK-a iz sredine studenogs, proširena zbog osnovane sumnje na počinjenje sljedećih kaznenih djela: udruživanja za počinjenje kaznenih djela, kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela protuzakonitog posredovanja, četiri kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te tri kaznena djela poticanja na primanje mita.

– Ne, apsolutno mi nije otežavajuća okolnost u kampanji činjenica što USKOK istražuje Božidara Kalmetu. Naime, prije svega ističem činjenicu kako se svi moraju smatrati nevinima prije no što im se dokaže krivnja. Ne želim spekulirati, pitanje je što će na kraju biti i kako će cijela ta priča završiti. To je stvar pravosudnih organa. Smatram, odnosno ne držim da je to ikakva smetnja u mojoj predsjedničkoj kampanji ili bilo kome ovdje u Zadru. Naime, on najnormalnije obavlja svoj posao i zajedno se veselimo ovom danu kojeg ćemo provesti s građanima Zadra, istaknula je Grabar Kitarović.

Upitana da li će na današnjem susretu s generalom Antom Gotovinom dobiti njegovu javnu bezrezervnu podršku u kampanji, činilo se kako istu optimistično uistinu i očekuje, pogotovo kada smo svjesni da se HDZ-ov kadar već neko vrijeme svojski trudi spojiti Grabar Kitarović i Gotovinu na svakom mogućem događanju na koje je pozvan i general.

– Svakako ću razgovarati s generalom Gotovinom ukoliko se on nalazi na Svečanoj akademiji 23. obljetnice 72. bojne vojne policije HV-a. Na generalu je da mi izrazi potporu, odnosno da se on sam izjasni o tome, istaknula je Grabar Kitarović prije odlaska u zadarski Arsenal gdje ju je dočekao Gotovinin hladni tuš koji je priredio izjavom kako nijednom predsjedničkom kandidatu neće dati svoju javnu potporu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...