Hrvatska među pet najkorumpiranijih zemalja EU

Transparency International na najnovijoj ljestvici Indeksa percepcijske korupcije Hrvatsku je smjestio na 61. mjesto od 175 zemalja na svijetu.

Na području Zapadne i Srednje Europe, Hrvatska je među pet najkorumpiranijih zemalja. Gori od nas su samo Bugarska, Grčka, Italija i Rumunjska.

Ukoliko se gleda područje bivše Jugoslavije, zemlja u kojoj je najmanje korupcije je – Slovenija.

Nakon nje slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina pa Srbija.

Na vrhu su tradicionalno skandinavske zemlje, a ‘najčišća’ je Danska.

Treće, četvrto i peto mjesto zauzele se Finska, Švedska i Norveška, a među njih se na drugo mjesto ugurao i Novi Zeland.

– Slabo opremljene škole, lažni lijekovi, izbori dobiveni novcem samo su neke posljedice koruptivnog javnog sektora. Mito ne krade samo od najranjivijih – ono potkopava pravdu i ekonomski razvoj te uništava povjerenje javnosti u vlast i političke vođe.

Korupcija je problem u svim zemljama. U zemljama koje su dobile lošu ocjenu premale su kazne za korupciju i javne institucije ne odgovaraju potrebama građana, dok je mito vrlo rašireno. No, čak i zemlje koje su ‘najčišće’ moraju djelovati. Moraju pokušati zaustaviti korumpirane. Zemlje G20 moraju dokazati svoju ulogu u sprječavanju pranja novca i prestati prikrivati korupciju”, rekao je Jose Ugaz, čelni čovjek Transparency Internationala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...