Imate 65 godina, morat ćete u mirovinu!

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u ponedjeljak da bi se izmjenama zakona državne namještenike radi uštede moglo slati u mirovinu odmah nakon što se za nju ispune svi uvjeti, a da se za državne službenike takav prijedlog još razmatra.

“Što se tiče namještenika (državnih), vjerojatno će takva odredba biti donesena”, rekao je u Trogiru ministar Bauk na zamolbu novinara da prokomentira medijske napise o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima radi njihova odlaska u mirovinu čim za to steknu uvjete.

Potvrdio je da će se izmjene zakona koje će se odnositi na namještenike realizirati tijekom 2015. godine.

Po sadašnjem zakonu državnim službenicima služba prestaje zadnjeg dana kalendarske godine u kojoj navršavaju 65 godina, a sada se planira da to bude na kraju mjeseca u kojem navršavaju 65 godina.

“Što se tiče državnih službenika, njima po važećem zakonu služba prestaje zadnji dan u kalendarskoj godini kada navršavaju 65 godina života. Ako gospodarske okolnosti budu nalagale da se zbog mogućih ušteda koje bi pomicanje njihova prestanka službe donijelo, onda se može razgovarati da se ta zakonska odredba promijeni i da to bude na kraju mjeseca u kojem navršavaju 65 godina. Ta se mjera ne odnosi na veliki broj službenika, ali ako to budu zahtijevale gospodarske okolnosti, onda će se to napraviti”, rekao je ministar Bauk.

Riječ je o nekoliko stotina službenika, odgovorio je novinarima Bauk, koji smatra da bi to donijelo “određenu financijsku uštedu”.

“A hoćemo li se na to odlučiti, vidjet ćemo kakve budu okolnosti”, rekao je ministar uprave i pritom napomenuo da treba razlikovati namještenike od službenika.

Ministar Bauk bio je je u Brodotrogiru s premijerom Zoranom Milanovićem na svečanom porinuću tankera za prijevoz kemijskih proizvoda.

Novinari su najprije pitali premijera Milanovića za komentar medijskih napisa o izmjenama zakona o državnim službenicima i namještenicima. “Ono što sam ja danas vidio (u medijima), ne odgovara baš stvarnosti, a to će vam reći ministar Bauk”, odgovorio je kratko premijer Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...