Iznenadit ćete se što sve možete učiniti kriškom limuna

Kada vam život da limune, možete napraviti limunadu, kako već kaže poznata uzrečica, ali također možete dobro očistiti kuću na prirodan i povoljan način te se odmah osjećati bolje.

Vjerojatno znate da je limun zaista dobro prirodno sredstvo za čišćenje i uklanjanje raznih mrlja, a ovo je poput malog vodiča kako ga točno možete iskoristiti u svome domu.

Mikrovalna pećnica

Osim što ćete je očistiti, imat će i svjež miris. Narežite kriške limuna i stavite u zdjelicu s vodom. Smjestite u mikrovalnu pa je uključite tako da voda proključa. Nakon toga pustite da para radi oko 15 minuta pa obrišite unutrašnjost pamučnom krpom.

Daska za rezanje

Limun će uništiti sve preživjele bakterije ako ga kombinirate sa solju i malo praška za pecivo. Prvo dasku posolite i pospite praškom, a zatim istrljajte polovicama limuna.

Uklonite mrlje

Ovaj trik pomaže čak i na osjetljivijim tipovima tkanina, piše Good Housekeeping. Mrlju na tkanini pospite solju i iscijedite limun pa ostavite pola sata. Zatim isperite octom i toplom vodom.

Uglancajte mjedene predmete

Još jednom, kombinacija soli i limunova soka bit će pravi saveznik za sjajne mjedene predmete. Složite otopinu pa utrljajte spužvom na predmet i dobro uglancajte. Isperite i obrišite.

Neka se slavine također sjaje

Problem s nakupinama kamenca i prljavštine na slavinama čest je problem, pogotovo u gradovima s tzv. tvrdom vodom. Premažite ih limunom, malo istrljajte pa isperite. Ako se nakupilo više kamenca, pustite da sok malo odstoji i rastopi nakupine.

Miris znoja na odjeći

Ponekad se na majicama u predjelu pazuha osjeća miris znoja čak i nakon pranja. Mnogi to zamijete kod peglanja. To možete riješiti tako da prije pranja rublja taj dio tkanine namočite sokom od limuna i zatim ubacite u perilicu.

Ovlaživač ili osvježivač zraka

U zimskim mjesecima zrak u domu često je suh zbog grijanja. Da biste prirodno navlažili zrak u prostoriji, zakuhajte nekoliko kriški limuna u vodi i pustite da ključa. Ujedno ćete dobiti i ugodan miris u prostoru. Jolie Kerr u Americi je poznata kao velika stručnjakinja za čišćenje i organizaciju stana, a za Huffington Post otkriva jedan trik s limunom. Skuhajte koru od limuna u vodi i nakon što se ohladi, uspite je u raspršivač. Koru od limuna ćete ukloniti, a voda će biti povoljan osvježivač zraka u kući.

Očistite plastično posuđe

Plastično posuđe idealno je za prenošenje i čuvanje hrane, ali ponekad se na plastici mrlje od primjerice cikle ili mirisi jako dugo zadržavaju. U posudu nakapajte limunova soka i dodajte prašak za pecivo pa izribajte i isperite.

Neugodni mirisi u hladnjaku

Jednostavno na jednu policu u hladnjaku stavite polovicu limuna na tanjuriću. I mijenjajte jednom tjedno. Probajte.

Mirisni prsti

Mother Nature Network piše kako se mirisi od pripreme hrane s prstiju najlakše mogu ukloniti ako ih natrljate sokom od limuna pa isperete toplom vodom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...