Kalmeta nije stigao odgovoriti o USKOK-ovoj istrazi, Mikulandra ga gurnula i odvukla od novinara!

“Donatorske večere”, koje HDZ organizira diljem Hrvatske i tako prikuplja novčane priloge u visini od dvije do deset tisuća kuna,  istražuje ovih dana Državno izborno povjerenstvo (DIP) kako bi ustanovilo da li se radi o direktnom kršenju pravila o financiranju predsjedničke kampanje. HDZ će morati DIP-u objasniti svoj manevar s večerama te detaljno predstaviti tijek novca. Upravo je udruga GONG na adresu DIP-a uputila zahtjev da ispita ovaj slučaj kojeg je povukla upravo izjava HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović koja je izjavila kako će, osim za troškove predizborne promidžbe, novac biti iskorišten i “za redovite stranačke aktivnosti,” što mnogi nazvaju obmanom s obzirom na to da se donatorske večere predstavljaju isključivo kao podrška HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji.

Rizničar HDZ-a i budući pretendent na mjesto zadarskog gradonačelnika, Božidar Longin, istaknuo je kako se prikupljena sredstva ne uplaćuju na poseban račun Kolinde Grabar Kitarović, jedini s kojega bi se smjela financirati kampanja, već idu direktno na glavni račun stranke.

– Sve ide na centralni račun i sve je transparentno. Točno se znaju prihodi i rashodi, a stvar HDZ-a je gdje će rasporediti razliku. Stranka plaća i organizira kampanju, pa će osigurati i dio sredstava.  Kolinda Grabar Kitarović ima poseban račun i tko god želi, može uplatiti novac na njega. Ovo je posebno: organizator je HDZ i sve ide na račun HDZ-a, kazao je prije dva dana Longin.

U praksi, čini se da HDZ pokušava pronaći način na koji će žonglirati novcem prikupljenim na večerama: dio Kolindi, dio stranci. No pitanje hoće li sve to uspjeti uklopiti u zakonske okvire. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe vrlo je jasan: svi troškovi kampanje smiju se podmirivati samo s jednog, posebnog računa.

Još uvijek aktualni zadarski gradonačelnik, Božidar Kalmeta takođerje danas prokomentirao istragu DIP-a vezanu uz sporne “donatorske večere.”

– Nisam upućen u detalje tog slučaja. Za sve konkretnije morate se obratiti našoj središnjici. Upoznat sam samo s činjenicom da će se održati još nekoliko takvih “donatorskih večeri”. Čini mi se da je slijedeća u ovu nedjelju u Splitu i na nju su pozvani svi članovi zadarskog HDZ-a koji žele i imaju mogućnost otići. Nijedna večera nije sporna, već smo se očitovali o tome. Sve se odrađuje maksimalno transparentno, naime, to je jedan način prikupljanja sredstava u kampanji koji nije stran jer se koristi od SAD-a pa do mnogih europskih zemalja te ne vidim tu ništa sporno, istaknuo je Kalmeta.

Majda Mikulandra

Na pitanje novinara da li je bio na razgovoru u USKOK-u u Zagrebu vezano uz proširenje istrage u slučaju Remorker-HAC, Kalmeta je pokušavao odgovoriti dok ga usred izjave poput kakvog “maloljetnog dotepenca” nije naprasno prekinula bivša novinarka HTV-a, Studija Zadar, a danas jedna od nekoliko gradskih glasnogovornica, Majda Mikulandra,  te zadarskog gradonačelnika doslovno odgurala od tri medijska djelatnika koji su radili svoj posao kojeg se Mikulandra očito više baš ne sjeća. No, ono novo što  bi trebala znati je kako joj je u opisu posla zadržati koliko-toliko pozitivnu sliku zadarskog gradonačelnika u javnosti. Za obnašanje nove, nestranačke funkcije, ocjena nedovoljan.

Prije reakcije glasnogovorničke sigurnosne službe, Kalmeta je uspio ipak prozboriti par riječi o istrazi.

– Istraga je proces koji traje. Nemam trenutno ništa novo posebno ni dodati ni oduzeti, a da nije ….., nije stigao dovršiti Kalmeta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...