Karamarko: “Uvest ćemo tuđmanizam u Ustav!”

Franjo Tuđman najveći je Hrvat 20. stoljeća, ostvario je san naših pradjedova, što vrijeme više prolazi to je veći i snažniji u duši hrvatskog naroda, rekao je u srijedu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na svečanoj akademiji povodom 15. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te naglasio da takvo mišljenje ne dijeli aktualna vlast pa je, kaže, vrijeme za ozbiljne inventure.

Karamarko je naglasio da je u proteklih četvrt stoljeća hrvatske države ‘dogodila pomirba koja nije uspjela’.

‘Koliko god HDZ mora biti i jest stranka centra i mora okupljati, kako ćemo razgovarati s onima koji hrvatsku državu nikad nisu htjeli ni željeli, a niti ju danas žele?’, upitao je Karamarko ocijenivši da ‘takvi izražavaju jedino cinizam prema suvremenoj hrvatskoj državi i dr. Tuđmanu proglašavajući ga operetnim generalom ili povjesničarom sumnjivih vrijednosti, dok apologete jednopartijskog diktatorskog sustava, koji nisu htjeli Hrvatsku, proglašavaju ocima hrvatske demokracije’.

Predsjednik HDZ-a upozorio je kako su danas isti i oni koji nisu željeli hrvatsku državu i oni koji su je stvarali, što se posebno vidi kod polaganja vijenaca na Račanov i Tuđmanov grob za Dan državnosti ili Dan neovisnosti. ‘Pa dobro, zašto ta ideološka magla i do kada će ona trajati?’, upitao je Karamarko.

‘Probudili su se i kao da su ružno sanjali’

‘Došlo je vrijeme da se napravi inventura i da se kaže tko je što radio u posljednjih četvrt stoljeća i tko je za što zaslužan’, poručio je te istaknuo da Franjo Tuđman nije samo baština HDZ-a nego baština hrvatske povijesti.

‘Današnja vlast čini sve da hrvatska država kakvu je zamislio Tuđman i za kakvu su pali branitelji zapravo i ne postoji. Ona im ni ne treba. Naučili su na neku drugu zemlju. Jedno jutro su se probudili i kao da su ružno sanjali, ali nisu – dočekali su našu lijepu stvarnost – neovisnu Hrvatsku’, rekao je dodajući da su to i prihvatili, ali neiskreno. ‘Čekali su trenutak kad će nas moći dezavuirati, kad će zbog nekih naših grešaka doći u poziciju da uzmu kormilo u svoje ruke’, ustvrdio je Karamarko te naglasio da više neće dopustiti detuđmanizaciju koja je bila na djelu i u HDZ-u prije dvije godine kad je došao na čelo stranke.

‘Ne možemo pričati o novoj kroatizaciji Hrvatske ako je Hrvatska demokratska zajednica bila dekroatizirana odnosno detuđmanizirana… No, HDZ se vratio dr. Tuđmanu odnosno dr. Tuđmana smo vratili u HDZ. Vratili smo Hrvatsku u HDZ i takav HDZ ponudili smo građanima i na svim izborima do danas smo pobijedili’, rekao je Karamarko te izrazio uvjerenje da će pobijediti i njihov kandidat na predsjedničkim izborima.

Karamarko je najavio da će po dolasku na vlast verificirati ulogu i djelo dr. Franje Tuđmana u školskim udžbenicima, a u hrvatski Ustav uvesti pojam tuđmanizam.

‘Ne može se danas ovako šutati s Franjom Tuđmanom i njegovim djelom’, rekao je i pozvao HDZ i birače na jedinstvo.

‘Više nema povlačenja. Želimo stvarati hrvatsku državu u kojoj će se i hrvatski domoljubi napokon ugodno osjećati’, zaključio je predsjednik HDZ-a.

Na svečanoj akademiji nije bila nazočna HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović jer se ispričala zbog bolesti, no u zagrebačkom hotelu Sheraton okupili su se, uz Miroslava i Nevenku Tuđman, HDZ-ovi utemeljitelji i hrvatski ustavotvorci, sadašnje HDZ-ovo čelništvo, nekadašnji HDZ-ovi ministri i premijeri, hrvatski generali, predstavnici udruga branitelja, predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović, predsjednik HAZU-a Zvonimir Kusić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, nekoliko prorektora i drugi.

Predsjednik Kluba utemljitelja HDZ-a Milan Kovač poručio je da HDZ mora biti spreman za nastavak povijesne misije kako bi ‘hrvatsku državu ponovno vratili hrvatskom čovjeku i hrvatskom branitelju’ kojima se, rekao je, danas rugaju i cinično smiju.

‘Ova obljetnica vrijeme je i mjesto da se zapitamo zašto smo među najneuspješnijim zemljama EU, zašto ljudi gladuju, zašto se mladi iseljavaju, zašto smo nesposobni ostvariti snove i planove iz 90-ih godina, godina ponosa i slave’, poručio je saborski zastupnik Miroslav Tuđman, a kritiku aktualnoj vlasti te posebice hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću uputio je i Ivan Aralica poručivši kako je Josipović ‘nelustiran od jugoslavenstva i komunističke doktrine’ i da mu ‘ne treba dopustiti da dođe u priliku predlagati promjene ustava’.

Misa zahvalnica za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana služena je u crkvi Sveta Mati Slobode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...