Lalić: “Svi će se udvarati Sinčićevim biračima”

U drugom krugu predsjedničkih izbora i Ivo Josipović i Kolinda Grabar KItarović morat će se udvarati biračima Ivana Sinčića, smatra sociolog Dražen Lalić.

‘To su pretežito mlađi glasači postmoderne kulture i obično žive u gradovima, a preostalih dvoje kandidata morat će im dokazivati tko je bespoštedniji u borbi protiv korupcije, tko može demontirati moralnu bombu i tko će otvoreno komunicirati o stvarima poput bankarskih opačina. O slučaju švicarskog franka, recimo, nijedan kandidat osim Sinčića dosad nije ni progovorio’, kazao je Lalić u programu televizije N1.

‘Naravno, pitanje je koliko njih će uopće izaći na glasovanje u drugom krugu i koliko će ih na listiće dopisati Batmana ili Hajdukova nogometaša Milevskog. Bilo bi jako glupavo Sinčićevih 15 posto mehanički pribrajati Josipoviću, iako je jasno da se problem lopovluka i korupcije puno više vezuje za HDZ nego za SDP. Ovi drugi su primarno nesposobni i kukavice, a nisu baš toliko kvarljivi’, kazao je Lalić.

Sociolog smatra da bi za konačnu pobjedu Kolindi Grabar Kitarović trebalo puno više od biračkog tijela HDZ-a, kojeg je očito dobila. ‘Ona nije pokazala da ima nove ideje niti je dobro komunicirala. Bit će joj puno teže dobiti 50 posto plus jedan glas od potpore HDZ-a. Previše se oslanjala na stranku i suzila je prostor za napredovanje, a nije dala nikakve konkretne korake koje bi poduzela kao predsjednica – osim što bi sazvala sjednicu Vlade i lupala šakom o stol’, kaže Lalić.

‘Apsurdno je da se s prijedlogom izmjena Ustava za promjene zalagao političar na poziciji, dakle Josipović, dok njegova izazivačica nije predložila baš ništa novo’, zaključio je Lalić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...