Masline su kao dijamanti: Zbog loše godine cijene lete u nebo

Cijene ekstra djevičanskog maslinovog ulja oštro rastu zbog slabog uroda uzrokovanog lošim vremenskim uvjetima u Španjolskoj i ubojitim nametnikom u Italiji.

Po procjenama Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje (IOOC), berba koja je prije nekoliko tjedana počela u Španjolskoj urodit će s 800 tisuća tona maslinova ulja, što je više od pola manje u usporedbi s prošlom sezonom.

Španjolska proizvodi trećinu svjetskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a od toga 73 posto dolazi iz Andaluzije. U toj će Španjolskoj regiji urod ove godine biti 56 posto manji nego lani.

Neobično topao svibanj, sušno ljeto i zatim tuča poremetili su rast maslina. Nije vrijeme jedini problem, međutim. Odličan urod 2013. od gotovo 1,8 milijuna tona iscrpio je stabla.

U međuvremenu, proizvodnju u Italiji poremetila je takozvana “muha-ubojica”, vrsta voćne mušice u znanstvenim krugovima znane kao Bactrocera oleae, čije se larve hrane maslinama. Za to nema lijeka, jedina je opcija zapaliti zahvaćena stabla kako se nametnik ne bi širio dalje. Europska unija ponudila je Italiji milijun eura za naknadu štete izazvane tom krizom.

Udruga poljoprivrednika Coldiretti očekuje da će proizvodnja ove godine biti manja 35 posto u odnosu na lanjsku.

Italija je drugi svjetski proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja poslije Španjolske, ali je najveći svjetski izvoznik. Nepoštene lokalne maslinare dugo optužuju da svoje boce pune jeftinim uljem iz drugih zemalja i prodaju ga kao talijansko.

Coldiretti navodi da će ove godine tog fenomena biti i više. “Dvije trećine boca koje se pune u Italiji sadrže ulje iz inozemstva”, rekao je Roberto Moncalvo, predsjednik Coldirettija, i traži osnivanje posebne radne skupine koje će spriječiti prevare.

Naglašavajući da su masline postale “kao dijamanti”, Moncalvo ukazuje i na porast organiziranog kriminala i krađe. Neki maslinari udružili su se i patroliraju svojim maslinicima. Drugi zovu policiju da osigura zaštitu njihovih isporuka.

Situacija je zato mnogo bolja u Grčkoj.

Tamošnji su maslinari prošle godine proizveli 135 tisuća tona ulja, a ove će dvostruko više. “Ove godine smo imali sreće. Bez insekata, odlično vrijeme”, kaže maslinar Panajotis Tagaris s jugozapada Grčke.

Unatoč tome, nemoguće je da Tagaris i njegovi kolege nadoknade manjak iz Španjolske i Italije pa je rast cijena neizbježan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...