Moguće poništenje stečajnog postupka nad Nauta Lamjanom. Duga prema Erste banci nema!

Iako neočekivano, Odlukom Trgovačkog suda u Zadru, sutkinje Kornelije Knežević stvoreni su preduvjeti mogućeg poništenja stečajnog postupka nad remontnim brodogradilištem Nauta Lamjana iz Kali. Iako su radnici predvođeni sindikalistom Mariom Koštom od početka tvrdili kako je za kredit Erste banke iz Rijeke od 7,5 milijuna eura dodijeljen “Vrtovima sunca” iz Orašja kod Dubrovnika, Nauta Lamjana jamčila svojim zemljištem te se Erste banka temeljem toga na početku stečaja s preko 80 posto glasova Skupštini vjerovnika pojavila kao većinski vjerovnik umjesto države i radnika, a ta kreditna sredstva nikada nisu stigla u Lamjanu, odluka sutkinje Knežević ipak ih je zatekla.

Kako doznajemo, sutkinja u svojoj odluci kaže kako ugovori o založnom pravu između Erste banke i “Vrtova sunca” iz Orašja nemaju pravnog učinka prema stečajnoj masi. Osim toga, u roku od osam dana moraju Nauta Lamjani izdati ispravu podobnu za brisanje založnog prava ili će se u protivnom brisanje uknjižbe založnog prava provesti temeljem presude Trgovačkog suda.

Prema ovoj Odluci Erste banka i Marina Preko dužni su vratiti u stečajnu masu nekretnine oslobođene od založnog prava.

– Ishod je potpuno neočekivan, ovo je velika pobjeda radnika, ali još nije gotovo.  Sada treba preispitati treba li poništiti i odluku o pokretanju stečaja i sve odluke u njegovu tijeku i stvari vratiti na početak, kazao je Košta, te na kraju podsjetio kako nad istim  zemljištem postoji još i preko 20 milijuna eura teška hipoteka Jupiter Bermuda, matičnog društva Jupiter Adrije kao vlasnika Nauta Lamjane.

Financijskim vještačenjem je utvrđeno da duga Nauta Lamjane prema Erste banci nema jer je u trenutku upisa založnog prava Nauta Lamjana već bila prezadužena, pa ta hipoteka nije smjela biti upisana.

Sudska odluka još nije pravomoćna i pitanje je koliko će vremena dotle proći, a na traženje stečajnog upravitelja Aleina Khana za 17. prosinca 2014. godine je zakazana Skupština vjerovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...