Mons. Puljić: “Gotovinu ne interesira politika, i ne treba čovjeka gurati tamo gdje sam ne želi!”

Susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i hrvatskog generala Ante Gotovine održan je u srijedu 17. prosinca 2014. godine u Nadbiskupskom domu u Zadru.

– Bilo mi je drago kad je general zaželio da mi dođe čestitati Božić i rado sam pronašao termin za taj prijem. Na susretu smo razgovarali o brojnim temama iz nedavne prošlosti, ali i sadašnjeg trenutka i budućnosti Hrvatske. Razgovarali smo o temama koje su jako važne za stvarnost našeg društva. To su svijest odgovornosti, svijest demokracije i svijest uvažavanja institucija kao takvih. Treba imati u vidu da je general Gotovina najprije vojnik koji je povjereni vojnički zadatak časno ispunio. Mnogi bi ga rado htjeli vidjeti u politici. Vjerujem da bi on kao vrlo odgovorna osoba i te zadatke dobro odradio. Ali, on ne osjeća privlačnost za to. Dao se u privatni posao uzgoja tuna. Tu se kao čovjek s mora dobro snalazi i lijepo je što je zadovoljan. Ali, treba razumjeti i generala Gotovinu i ne treba čovjeka gurati tamo gdje sam ne želi.  Generalove riječi po izlasku iz Haaga u Zagrebu: “Rat je iza nas, okrenimo se budućnosti” , Tu se budućnost treba i mora graditi na činjenici da su hrvatski generali i vojnici pobjednici u Domovinskom ratu. To je temeljna postavka na kojoj možemo ići i graditi našu budućnost. General Gotovina je svoj zadatak u Domovinskom ratu časno odradio. Istina, nečasno je odležao u Haaškom zatvoru zbog čudnog spleta različitih okolnosti, od kojih ni naše strukture u to vrijeme ne mogu prati ruke. No, ono što se osjeća u razgovoru s njim jest činjenica da on zbog toga nije razočaran ili ljut na nekoga. Štoviše, svjestan je kako mu je vrijeme zatvora jako puno značilo u njegovom osobnom dozrijevanju. I ne smatra to izgubljenim vremenom. Dapače, smatra kako je i na taj način mogao doprinijeti istini o Domovinskom ratu,  rekao je mons. Puljić.

U razgovoru je primijetio kako je general svjestan očekivanja koje je društvo imalo od njega, ali i on je svjestan svojih sklonosti.

– Povukao se i treba respektirati taj njegov stav. Ni u jednom trenutku nisam osjetio da ima neki žalac protiv nekoga. Pa čak ni protiv jugoslavenske ili srpske vojske s kojima je ratovao. On je kao general odradio svoj posao časno i odgovorno. I drago mi je bilo čuti u razgovoru kako je uvijek vodio brigu o vojnicima, u smislu kako provesti akciju sa što manje vlastitih žrtava. A vodio je brigu i o žrtvama neprijatelja. General Gotovina je tako postupao i to od svojih vojnika zahtijevao,  rekao je mons. Puljić, ističući u tome ljudsku i časnu vojničku odliku generala Gotovine.

Susret je završio obostranim izrazima dobrih želja i čestitki povodom božićnih blagdana, što je i bio glavni razlog dolaska generala Gotovine na susret s mons. Puljićem, kao mjesnim pastirom Zadarske nadbiskupije iz koje je general Gotovina rodom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...