Mons. Puljić: “Usprkos ratnom stradanju, u materijalnom smislu ožiljci rata gotovo se ne prepoznaju!”

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić s generalnim vikarom Zadarske nadbiskupije don Josipom Lenkićem primio jedanas 17. prosinca na tradicionalni božićni prijem u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru u odvojenim susretima gradonačelnika Grada Zadra Božidara Kalmetu i župana Zadarske županije Stipu Zrilića s njihovim suradnicima.

Mons. Puljić je vodstvu obiju institucija zahvalio na velikoj pomoći koju pružaju u izdvajanjima u sufinanciranju projekata Caritasa koji su za potrebe najugroženijih sugrađana, istaknuvši da Caritas bez podrške Grada i Županije ne bi mogao tako funkcionalno djelovati kao sada. Grad Zadar je povećao izdvajanja za Pučku kuhinju u iznosu od 100.000 kuna, a Nadbiskupija i Grad sutra ulaze i u projekt otvaranja socijalne samoposluge u prostoru zadarskog Samostana sv. Frane.

– Crkva ne treba biti državna ili svjetska apoteka, ali mora pružiti što i koliko može. Ta samoposluga zaštićuje korisnike u njihovom dostojanstvu, znak je osjećaja i solidarnosti, brige za sugrađane, istaknuli su nadbiskup i gradonačelnik Kalmeta.

Gradonačelnik je rekao kako je, usprkos teškom stanju, Grad u proračunu nastojao zadržati socijalni standard i prava, izgrađena su 83 socijalna stana, jedino je dignut porez na vikendice i prirez s 10 na 12  posto, što, ovisno o visini plaće, iznosi kunu i pol više mjesečnog plaćanja za ljude s prosječnom plaćom oko 5.000 kn, ili oko pedeset kuna, za plaću iznad 10.0000 kuna.

– Važan je kontinuitet u izvođenju projekata i nacionalni konsenzus oko strateški važnih stvari u državi. Osjećamo previše depresije i pesimizma u društvu. Crkva treba buditi optimizam i nadu. Usprkos ratnog stradanja, u materijalnom smislu ožiljci rata gotovo se ne prepoznaju. Treba pohvaliti obnovu naše zemlje, rekao je mons. Puljić, izražavajući uvjerenje kako siromaštva ima, no zajedničkim djelovanjem mogu se ublažiti potrebe ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...