Naftne kompanije izgubile desetke milijardi dolara

Oštar pad cijena nafte izbrisao je prošloga tjedna desetke milijardi dolara tržišne vrijednosti naftnih kompanija i najavio gubitak njihova statusa ‘sigurnog utočišta za kapital’, jer bi ubuduće mogle biti manje profitabilne i isplaćivati manje dividende.

Nakon što je u četvrtak Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila zadržati dosadašnju razinu proizvodnje, unatoč prekomjernoj ponudi, u petak je terminska cijena barela nafte na američkom tržištu pala ispod 68 dolara, po prvi puta od 2010. godine.

U cijelom prošlom tjednu cijene nafte pale su više od 10 posto, nastavljajući silaznim trendom koji traje već mjesecima.

“Čini se da trenutačno ne postoji ništa što bi zaustavilo pad cijene nafte, pa bi mogla zaroniti na 60-ak dolara”, kaže Tony Roth, direktor u tvrtki Wilmington Trust.

Zbog toga je samo u petak na Wall Streetu S&P indeks naftnih kompanija potonuo više od 6 posto, pri čemu je cijena dionice Exxon Mobila potonula više od 4, a Chevrona više od 5 posto. Time su izbrisani deseci milijardi dolara tržišne vrijednosti tih američkih naftnih divova.

Cijene nafte padaju već mjesecima, zbog čega su pod pritiskom bile ponajviše dionice uslužnih kompanija iz tog sektora, dok su dionice naftnih divova, kao što su Royal Dutch Shell i Total, bile pošteđene jer su te kompanije navikle ulagače na izdašne dividende.

No, čini se da se stav ulagača u petak promijenio, pa su toga dana cijene dionica tih kompanija na europskim burzama oštro pale, pri čemu je izbrisano 33 milijarde dolara njihove tržišne vrijednosti. Cijena dionice norveškog Statoila potonula je više od 8 posto, dok su dionice BP-a i Shella pojeftinile više od 3 posto.

Reuters procjenjuje da je samo u europskom naftnom sektoru prošloga četvrtka i petka izbrisano 67 milijardi dolara tržišne vrijednosti. To je znatno više od 41,6 milijardi dolara, koliko su iznosile ukupne dividende u tom sektoru u drugom tromjesečju ove godine.

“Mnogi investitori ulagali su u taj sektor zbog izdašnih dividendi. No, kako su sada cijene nafte vrlo niske, mnoge naftne kompanije teško će održati dosadašnju razinu dividendi. Suočit će se s izborom – ili će zadržati visoke dividende i smanjiti investicije, ili obrnuto”, kaže Yannick Naud, portfelj menadžer u fondu Sturgeon Capital, koji očekuje daljnji pad cijena ‘crnog zlata’, a time i dionica naftnih kompanija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...