Nakon 50 godina dramatičan zaokret u odnosima Kube i SAD-a

Sjedinjene Države i Kuba približavaju se normalizaciji diplomatskih odnosa koji su više od 50 godina bili prekinuti, objavit će američki predsjednik Barack Obama u srijedu navečer, a to će biti povijesni pomak u politici.

Visoki američki dužnosnici koji pregledavaju Obamin govor zakazan za podne po lokalnom vremenu (navečer po srednjoeuropskom vremenu), kažu da će SAD i Kuba razgovarati o otvaranju veleposlanstava u glavnim gradovima.

Obama je u utorak o tim promjenama gotovo sat vremena na telefon razgovarao s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom. Obama isto tako planira početi proces ukidanja dugogodišnjeg trgovinskog embarga SAD-a protiv Kube kao dijela niza promjena u odnosima prema tom karipskom otoku, rekao je jedan izvor iz Kongresa.

Pomak će značiti olakšavanje trgovine i transporta iz SAD-a u Kubu, kažu dužnosnici. U sklopu razmjene zatvorenika Kuba je oslobodila Amerikanca Alana Grossa u zamjenu za troje Kubanaca koje je držala Amerika. Kuba će osloboditi i jednog američkog obavještajca kojega drži već gotovo dvadeset godina.

Američki državni tajnik John Kerry razmotrit će i status Kube kao države sponzora terorizma.

Jedan dužnosnik je rekao da se politika mijenja zbog uvjerenja unutar Obamine administracije da američki embargo protiv Kube ne djeluje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...