Nisu ništa naučili: DIP istražuje HDZ-ove donatorske večere!

Jesi li ‘donatorske večere’, koje HDZ organizira diljem Hrvatske i tako prikuplja novčane priloge u visini od dvije do deset tisuća kuna, direktno kršenje pravila o financiranju kampanje? Iz stranke koja ionako za sobom vuče tešku hipoteku ovih dana morat će Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) objasniti svoj manevar s večerama i detaljno predstaviti tijek novca. Udruga GONG već je na adresu DIP-a uputila zahtjev da ispita slučaj.

‘Dobili smo obavijest i zatražili očitovanje, a nakon toga ćemo objaviti svoje stajalište. Svakako ćemo provjeravati sve donacije, ali i rad stranaka, uostalom to ulazi u naš redovni rad’, potvrdio nam je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

HDZ je već organizirao jednu od pet planiranih večera, u Zagrebu, gdje je po neslužbenim informacijama prikupljeno između jednog i dva milijuna kuna, a u idućim tjednima one će se održati još u Koprivnici, Splitu, Osijeku i Rijeci. Po uputama glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, šefovi županijskih ogranaka stranke dužni su najmanje pet dana prije same večer dostaviti popis uzvanika i visinu donacija, a trebali bi voditi računa da se radi isključivo o ‘moralnim i uglednim osobama’.

Osim činjenice da se među uglednim i moralnim uzvanicima za HDZ-ove standarde našao Zdravko Mamić, oči bode i objava da će, osim za troškove predizborne promidžbe Kolinde Grabar-Kitarović, novac biti iskorišten i ‘za redovite stranačke aktivnosti’. Što bi se moglo nazvati i obmanom s obzirom na to da se donatorske večere predstavljaju isključivo kao podrška HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji.

Kako nam je potvrdio rizničar HDZ-a Božidar Longin, prikupljena sredstva ne uplaćuju se na poseban račun Kolinde Grabar Kitarović, jedini s kojega bi se smjela financirati kampanja, već idu direktno na glavni račun stranke.

‘Sve ide na centralni račun i sve je transparentno. Točno se znaju prihodi i rashodi, a stvar HDZ-a je gdje će rasporediti razliku’, kazao nam je Longin, ipak dodavši da stranka ‘plaća i organizira kampanju, pa će osigurati i dio sredstava’. Kad smo ga upozorili da se predsjednička kampanja smije financirati samo s izdvojenog računa predsjedničke kandidatkinje, odgovorio je vrlo plastično: ‘Ona ima poseban račun i tko god želi, može uplatiti novac na njega. Ovo je posebno: organizator je HDZ i sve ide na račun HDZ-a’, kaže Longin.

U cijeloj priči pojavio se i jedan dodatni detalj, tvrtka ‘Glasnik d.o.o.’, koju je stranka osnovala upravo za potrebe organizacije donatorskih večera. Rizničar HDZ-a tvrdi da ona ‘nema apsolutno nikakve prihode’, već da samo radi za stranku i troši sredstva stranke, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li njezine usluge biti evidentirane u izvještaju o financiranju kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Po zakonu, čak i ako su besplatne – mora se prikazati njihova stvarna vrijednost.

U praksi, čini se da HDZ pokušava pronaći način na koji će žonglirati novcem prikupljenim na večerama: dio Kolindi, dio stranci. No pitanje hoće li sve to uspjeti uklopiti u zakonske okvire.

U udruzi GONG željno iščekuju nalaz Državnog izbornog povjerenstva i naglašavaju da je Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe vrlo jasan: svi troškovi kampanje smiju se podmirivati samo s jednog, posebnog računa.

‘Naravno da i HDZ može donirati, ali i taj novac i usluge moraju biti prikazani i prijavljeni kao donacija. Iznenađuje nas praksa predsjedničke kandidatkinje, posebno jer se radi o stranci koja na leđima ima teški teret malverzacija, između ostalog i vezanih uz predizborne kampanje’, kaže Dragan Zelić iz GONG-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...