Obama: “SAD će ‘odgovoriti’ na informatički napad Sjeverne Koreje!”

Prouzročili su veliku štetu i mi ćemo na to odgovoriti. Naš odgovor će biti srazmjeran (njihovom napadu), a dogodit će se onda i ondje gdje mi to izaberemo, rekao je američki predsjednik na tradicionalnoj konferenciji za novinare za kraj godine u Bijeloj kući.

Također je napomenuo da je Pjongjang sam izveo napad. Sjeverna Korejaodbacila je svaku umiješanost u taj incident.

– Nemamo nikakvih naznaka da je Sjeverna Koreja djelovala u suradnji s nekom drugom zemljom, ustvrdio je.

Uputio je i kritiku studiju Sony koji je, po njegovom mišljenju, “pogriješio” kad je odustao od prikazivanja filma “Innterview koji ubija”.

– Da, smatram da su pogriješili, odgovorio je Obama na novinarsko pitanje odluci Sonyja da povuče satirični film nakon što su brojne TV postaje odbile njegovo prikazivanje.

– Ne smijemo imati društvo u kojem neki diktator koji se nalazi tamo negdje može nametnuti cenzuru tu u SAD, naglasio je.

– Kuba će se promijeniti, to se ne može spriječiti, ali ne predviđam da će se te promjene dogoditi preko noći, kazao je Obama, dodavši da će “svom snagom” nastojati u američkom Kongresu postići ukidanje polustoljetnog embarga prema toj komunističkoj zemlji.

– Ne možemo jednostrano ukinuti embargo, jer je to određeno zakonom. Trebat će provesti cijeli postupak tijekom kojeg će to Kongres uspjeti progutati. Postoji potpora našem novom pristupu u obje stranke, ali isto tako ima i protivnika na obje strane, kazao je Obama.

Američki predsjednik naglasio je da zasad nije u planu ni nujegov posjet Kubi ni posjet kubanskog predsjednika raula Castra SAD.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...