Petrol će povećati prihode na 4,5 milijarde eura

Slovenska energetska skupina Petrol potvrdila je strateški plan poslovanja u idućih pet godina prema kojemu će prihode, koji će ove godine iznositi 4 milijarde eura, do 2019. godine povećati na 4,5 milijarde eura.

U istom razdoblju planirano je i povećanje čiste dobiti s 60 milijuna eura u ovoj, na 79 milijuna u 2019. godini. Samo polovicu ostvarene dobiti u ovoj godini je Petrol, po prihodima najveća slovenska kompanija, ostvario prodajom naftnih derivata u Sloveniji. Prodaja na njegovim slovenskim crpkama pada zbog niže cijene goriva u susjednim zemljama, uslijed sadašnje politike trošarina na goriva u Sloveniji, dok je prodaja na crpkama u regiji, poput onih u Hrvatskoj i BiH bila dobra.

Kompanija posjeduje 477 benzinska servisa, od čega polovicu u Sloveniji.

Petrol je u projekciji poslovanja do 2019. snizio dosadašnja očekivanja od prihoda iz prodaje naftnih derivata i zemnog plina, ali u tom razdoblju računa na povećanje prodaje električne energije za 20 posto te na rast prodaje toplotne energije, piše u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik.

U idućoj godini Petrol ne računa na povećanje prodaje naftnih derivata koja će ostati na ovogodišnjoj razini, ali predviđa da će mu zbog nižih cijena nafte na svjetskim burzama prihodi pasti za oko 200 milijuna eura, navodi list u svom poslovnom prilogu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...