Predstava “Amadeus” ovjenčana nagradom Tony te u filmskoj verziji nagradom Oscar

U utorak 16. prosinca s predstavom “Amadeus”,  Gradskog kazališta Gavella u režiji Dore Ruždjak Podolski, nastavlja se dramska sezona HNK Zadar.

Radi se o drami Petera Shaffera, nadahnutoj Puškinovim tekstom Mozart i Salieri, usredotočenoj na kompleksan, gotovo mitski odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija.

U više postava dugogodišnji kazališni hit, Amadeus, je između ostalih priznanja ovjenčan i nagradom Tony za najbolju dramu, a 1985. godine Shaffer, adaptiravši komad, osvaja i Oscara za najbolji scenarij, prema kojem je Miloš Forman snimio film nominiran za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40!

Koristeći amalgam filozofske drame, satire i detekcijskog zapleta, pisac Amadeusa dakako premrežuje teskt s čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi Otmice iz saraja, Figarova pira, Don Giovannija, Čarobne frule…, vođen Salierijem, Mozartovim najvećim neprijateljem i istovremeno, obožavateljem. Ako sve ostalo prođe i nestane, ovo mora ostati, reći će u jednom trenutku Salieri za Mozartovu glazbu.

Shafferova drama briljantan je kazališni pogled u svijet dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i cijelu, ne samo glazbenu, povijest.

Uloge tumače: Enes Vejzović, Filip Križan, Nataša Janjić, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović, Natalija Đorđević, Vjekoslav Babić

Početak predstave je u 20 sati, a ulaznice po cijeni od 50 i 60 kuna mogu se kupiti na blagajni HNK Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...