Propala joj inicijativa! Ništa od referenduma Željke Markić, nema dovoljno potpisa

Broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma u Hrvatskoj je 405.000 ili 406.000, a što je i deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, izvijestila je večeras NovaTV uz napomenu da je riječ o neslužbenoj informaciji o odluci Ustavnog suda te da će odluka u četvrtak i javno biti objavljena.

Suci Ustavnog suda takvu su odluku donijeli nakon razmatranja raznih baza podataka Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), Ministarstva uprave i Državnog zavoda za statistiku (DZS), a na zahtjev udruge “U ime obitelji” (UIO), objavila je ta TV postaja. Ta je udruga prikupila oko 380 tisuća potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava.

Broj od 405.000 birača potrebnih da se uopće krene u referendum proizašao je iz činjenice da je to broj onih građana ove zemlje koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i taj je broj sada osnova da se ubuduće može krenuti u bilo kakvu inicijativu za raspisivanjem referenduma, ističe NovaTV, dodajući da će to i službeno u četvrtak objaviti Ustavni sud.

Prema tome je za referendumom o “outsorcingu” i protiv “monetizacije” prikupljen dovoljan broj potpisa, no kod tih dvaju zahtjeva Ustavni sud će morati raspraviti zahtjev hrvatske Vlade kao i saborske većine jesu li pitanja kod tih referendumskih zahtjeva u skladu s Ustavom.

Za referendum o “outsourcingu” prikupljeno je oko 563.000, a protiv “monetizacije” 520.000 potpisa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...