TIJESNA UTRKA U PRVOM KRUGU: Josipović 38,90%; Grabar Kitarović 38,10%. Stožeri iznimno zadovoljni!

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović dobili su najviše glasova u prvom krugupredsjedničkih izbora te će za dva tjedna hrvatski građani između to dvoje kandidata izabrati novog predsjednika, pokazuju prve izlazne ankete Ipsos Pulsa na uzorku od 11,442 birača!

Izlazne ankete pokazuju nevjerojatno napetu utrku s obzirom da je aktualni predsjednik dobio 38,90 posto glasova, dok je HDZ-ova kandidatkinja dobila 38,10 posto.

Ivan Vilibor Sinčić bez sumnje je najveće iznenađenje ovih izbora – vjeruje mu čak 15,60 posto hrvatskih građana, dok je unatoč velikim najavama podbacio MilanKujundžić sa samo 5,70 posto glasova, govore prve izlazne ankete.

Dodajmo i kako je 1,60 posto glasačkih listića bilo nevažeće.

Podsjetimo, drugi krug izbora održat će se 11. siječnja.

– Praksa je pokazala da su izlazne ankete vrlo pouzdan instrument predviđanja rezultata izbora. Prosječna odstupanja rijetko kada prelaze 1 %, izjavio je Ante Šalinović, voditelj istraživanja javnog mnijenja i medija.

Gdje su glasovali predsjednički kandidati

Predsjednik Ivo Josipović glasovao je na biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, rekavši da ima ‘jako dobar osjećaj’. ‘Očekujem pobjedu, što bih drugo’, rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite, dodajući da bi, naravno, ‘volio da to bude u prvom krugu’.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović glasovala je na biračkom mjestu u Bauerovoj ulici u Zagrebu. Izrazila je nadu će izbori proteći u demokratskom ozračju, a na novinarsko pitanje po kojem je ‘kriteriju odabrala kandidata’ za kojega je glasovala, rekla je kako je izabrala – po programu. ‘Po programu za bolju Hrvatsku, naravno’, naglasila je Grabar Kitarović.

Predsjednički kandidat ‘Živog zida’ Ivan Sinčić glasovao je na biračkom mjestu u karlovačkom predgrađu Velika Jelsa, te je tom prilikom izrazio očekivanje da cijeli jedan novi sloj ljudi povrati povjerenje u politiku. Napomenuo je da će bez obzira na današnji rezultat ‘Živi zid’ nastaviti sa svojim programom i planom, najavivši i sudjelovanje na parlamentarnim izborima.

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku, Milan Kujundžić glasovao je u Markuševcu, a novinarima je izjavio kako vjeruje da su Hrvati shvatili da sami moraju odlučiti, i da nitko drugi neće u njihovo ime mijenjati Hrvatsku nabolje. Izlaznost će reći sve o tome što Hrvati žele, ocijenio je. Kujundžić je napomenuo da očekuje veliku izlaznost, iako se, kako je rekao, vrijeme malo poremetilo.

Stožeri Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović zadovoljni

Razlika koja se i prije spominjala u anketama bila je oko 11-12 posto no danas vidimo kolika je razlika. Mi ćemo potvrditi da je program naše kandidatkinje najbolji i vjerujem da ćemo oko ponoći to i potvrditi, kažu u stožeru Kolinde Grabar Kitarović.

Što je pošlo po zlu ako i jest pošlo vidjet će se u narednim satima i danima, kažu u stožeru Milana Kujundžića.

Drago nam je da smo uspjeli mobilizirati ovoliki broj ljudi. U drugom krugu nećemo pozvati simpatizere da podrže nekog od kandidata, stav je stožera Ivana Sinčića.

Ovo je mala, ali bitna razlika. Očekujem da će rezultati potvrditi naš cilja, a to je da Josipović bude prvi u prvom krugu. Ovaj postotak je dobra motivacija za drugi krug, ističu u stožeru aktualnog predsjednika Ive Josipovića. Mi ćemo u drugom krugu računati na podršku glasača kandidata Sinčića koji je osvojio 15% glasova, dodaju iz Josipovićevog stožera.

 

Uskoro donosimo više…
Ova stranica sama se osvježava svakih 120 sekundi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...