Cestitka_Uskrs

Ramljak: “Zašto ste poslali svoju djecu ponovo na školovanje u inozemstvo nakon ljeta? Zar hrvatske škole nisu dobre za njih?”

Bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak na svom je Facebooku objavila otvoreno pismo upućeno HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti kako slijedi:

Poštovana gospođo Grabar Kitarović,

S obzirom da dolazite u moj rodni grad Sinj gdje sam i ja upravo stigla koristim priliku zaželjeti Vam dobrodošlicu i javno Vas pitati 10 pitanja koja itekako zanimaju mene kao hrvatsko-američku državljanku, moje prijatelje iz Hrvatske koji žive i rade u SAD-u, a sigurna sam i sve građane Sinja, Dalmacije i cijele Hrvatske. Ljubazno Vas molim da nam pružite priliku čuti Vaše izravne odgovore. U Americi je sasvim normalno da političari odgovaraju na ovakva pitanja i očekujem da će i za Vas ovo biti samo dio rutine.

Kad ste stigli u Washington kao hrvatska veleposlanica svi smo Vam zaželjeli toplu dobrodošlicu i zanimalo nas je kako će proći Vaš mandat i što ćete ostvariti za hrvatsko-američke odnose. Hrvatska Vas je poslala i plaćala u diplomaciji da zastupate njene interese i ostvarite rezultate, te doprinesete poboljšanju odnosa dviju zemalja.

O NATO-u Vas neću pitati iako sam Vas imala priliku sresti u Vašem uredu u Brussels jer ste još uvijek njihova zaposlenica, a ja nisam ekspert za područje NATO djelovanja. Ali kao netko tko jako dobro poznaje američke i hrvatske prilike, nakon što sam pola života proživjela u SAD i netko tko posjeduje putovnicu SAD i Hrvatske itekao sam meritorna pitati Vas što ste u svom mandatu u Washingtonu učinili da približite dvije zemlje koje meni osobno puno znače. Moje nedoumice dijele mnogi, stoga Vas ljubazno molim da hrvatskoj javnosti omogućite saznati slijedeće odgovore:

1. Koliko je američkih investicija ušlo u Hrvatsku u Vašem mandatu? Oprostite ali neće me zadovoljiti kao odgovor broj vizitki koje posjedujete jer ja ih imam možda i više od Vas. To je ionako irelevantan podatak za nečiju sposobnost da doprinese poboljšanju gospodarske situacije u Hrvatskoj s mjesta na koje pretendirate.

2. Koliko je hrvatskih tvrtki ušlo na američko trzište u Vašem mandatu veleposlanice i koliko ste puta Vi i Vaši zaposlenici u veleposlanstvu izravno pomogli tim tvrtkama u tom procesu? Nabrojite nam par primjera.

3. Koliko je američkih turista posjetilo Damaciju i Hrvatsku u Vašem mandatu i usporedite to sa svojim kolegama prethodnicima i nasljednicima u veleposlanstvu. Opišite nam koja je bila aktivnost veleposlanstva na području promocije hrvatkog turizma u Vašem mandatu i koji ste rezultat polučili?

4. Koliko ste događanja organizirali i na koji način, te kako često ste upoznali američke investitore o Hrvatskoj kao zemlji vrijednoj ulaganja te koji je bio konkretan polučeni rezultat Vaših aktivnosti?

5. Koliko ste događanja organizirali na kojima ste promovirali hrvatsku kulturu i znanost u svom mandatu i kada i gdje? Koliko ste rezultata polučili u tim područjima u mandate veleposlanice?

6. Vaši kolege veleposlanici koji su prije Vas radili u Washingtonu od 1991 godine rješavali su krupna pitanja za Hrvatsku u SAD-u. Prvo je bilo američko priznanje, pa zaustavljanje rata i potpisivanje mirovnog sporazuma u Daytonu, primanje Hrvatske u NATO, pa američka potpora ulasku Hrvatske u EU. Što je značajno obilježilo Vaš mandat u Washingtonu i po čemu ćete Vi ostati zapamćena?

Koliko ste puta održali radne sastanke u Senatu, Kongresu ili State Departmentu i koji je najznačajniji rezultat tih sastanaka za Hrvatsku?

7. S obzirom da niste rješili problem duplog oporezivanja izmedju Hrvatske i SAD-a dobra je prilika da pojasnite zašto. Naime, to itekako spriječava ozbiljne američke investicije u Hrvatsku.

8. Dok je Vaša kolegica tadašnja hrvatska veleposlanica u Kanadi Vesela Mrđen Korač diplomatski uspješno odradila da Kanada koja je bila čak rigoroznija od SAD po tom pitanju ukine vize za građane RH u 2009 godini, Vama to nije uspjelo u istom periodu u SAD-u. Zašto?

9. Koliko zna cijela Hrvatska osigurali ste sebi visoku poziciju u NATO dok ste još bili u veleposlanstvu u Washingtonu. Tadašnja hrvatska premijerka gđa Kosor i njena Vlada o tome nisu imali pojma i saznali su više kad ste već sve ispregovarali s NATO-om. Napustili ste veleposlanstvo u Washingtonu ne osvrćući se na hrvatske potrebe u tom trenutku prije isteka mandata i to je uzrokovalo da 9 mjeseci Hrvatska nije imala veleposlanika u najvažnijoj zemlji u svijetu. Smatrate li da je to primjereno dok Vas vlastita zemlja plaća da odrađujete diplomatski posao Vi sebi osiguravate privatno odlazak u NATO bez znanja službenog Zagreba. I da li je to praksa u drugim zemljama? Vi naime niste otišli u NATO iz Grobnika već s pozicije koje Vam je omogućio hrvatski narod i njegove službene institucije su morale znati Vaše dogovore zar ne? Kako ovo komentirate?

10. Znali ste da ćete biti kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske još ovo ljeto. Došli ste u Sinj na Alku početkom kolovoza i bilo je jasno da ste kandidatkinja. Zašto ste ipak poslali svoju djecu ponovo na školovanje u inozemstvo nakon ljeta? Zar hrvatske škole nisu dobre za njih ili je to bio dio plana B zbog kojeg ste nam prešutili da ste zamrznuli poziciju u NATO-u? Nadam se da ovo sudjelovanje u predsjedničkoj kampanji nije samo Vaš izlet prije povratka u NATO ili neku novu poziciju u inozemstvu? Jer rekli ste nam da dolazite pomoći Hrvatskoj iz velike ljubavi.

Draga gospođo Grabar Kitarović, nakon 25 godina života i rada u SAD-u i shvaćajući važnost hrvatsko-američkih odnosa uistinu Vam unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima. Vjerujem da će Vaši odgovori pomoći da Vašu kampanju počnemo doživljavati kroz Vaše rezultate, a ne preko lupanja šakom o stol, čistih vrećica s hranom za beskućnike i retorikom o povijesnoj ulozi dr. Franje Tuđmana koja je ionako svima jasna. Očekujemo da Vaša retorika bude konkretna i da nam približite Vaše dosadašnje rezultate puno preciznije i bolje te nam pojasnite koji su to rezultati koji Vam osiguravaju kredibilitet za obavljanje funkcije predsjednice Hrvatske.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovorima.

S poštovanjem,

dr. sc. Danica Ramljak

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...