Spreman sam otići iz Vlade, ako bi to bilo potrebno da se stvari promijene

Ministar financija RH Boris Lalovac kazao je da se ne boji kako Vlada neće imati dovoljno glasova za prolazak proračuna. Gostujući kod Dubravka Merlića na televiziji N1, ministar je istaknuo da vjeruje kako imaju više od 76 glasova koliko je potrebno.

Lalovac se osvrnuo na izmjenu poreza na dohodak te izračune prema kojima prosječna hrvatska plaća u Hrvatskoj iznosi oko 5550 kuna. Kazao je da najveći dio građana, njih 65 posto ima plaću do pet tisuća kuna neto, a svega 4,8 posto njih mjesečno prima preko deset tisuća kuna.

– Aritmetička sredina ne pokazuje stvarno stanje. Primjerice, najviša isplaćena plaća u Hrvatskoj je čak 377 tisuća kuna bruto i isplaćena je u svibnju ove godine. Na ljestvici najvećih plaća, samo 20 osoba zajedno prima čak 5,5 milijuna kuna zajedno – rekao je ministar. Tvrdi da će izmjene poreza na dohodak na plaći najviše osjetiti građani čije se plaće kreću od 3500 do 5000 kuna.

Lalovac je dodao da je spreman otići iz Vlade ukoliko dođe do rebalansa predloženog proračuna ako bi to bilo potrebno da se stvari promijene. Rekao je i da je objavljivanje listi srama poboljšalo naplatu dugovanja i smanjilo neplaćanje poreza jer se nitko ne voli vidjeti na tim listama. Do sada je naplaćeno 200 milijuna kuna. Priznao je i da mu je neugodno pred stranim kolegama zato što je Hrvatska jedina europska država u kojoj BDP pada 12. kvartal za redom. Najavio je da u utorak neće prihvatiti nijedan HDZ-ov amandman na proračun jer im amandmani nisu kvalitetni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...