Svjetski je dan borbe protiv AIDS-a

U Hrvatskoj je virusom HIV-a zaraženo oko 1000 osoba, od kojih je oko 250 oboljelih od AIDS-a, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, na koji se i ove godine građane upozorava na važnost prevencije i ranog otkrivanja te bolesti za koju još uvijek nema lijeka za potpuno izlječenje.

AIDS je kratica za Sindrom stečene imunodeficijencije (Acquired Immunodeficiency Syndrome) uzrokovan virusom HIV-a, obilježen snažnim slabljenjem imuniteta i pojavom raznih bolesti. Od trenutka zaraze HIV-om do nastupa AIDS-a prođe u prosjeku 10-ak godina.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, od toga 3,2 milijuna djece i adolescenata. U 2013. godini zabilježeno je oko 2 milijuna novozaraženih, a 1,5 milijuna je umrlo od AIDS-a.

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi osamdesetak novih slučajeva zaraze, što nas i dalje svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije. Novi slučajevi gotovo su isključivo povezani s izmjenom velikog broja spolnih partnera, nezaštićenim spolnim odnosima s nepoznatim osobama te korištenjem nesterilnog pribora za intravensko ubrizgavanje droga, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Muškarci se češće zaraze i čine 86 posto HIV-pozitivnih.

U osam hrvatskih gradova otvoreni su centri za dobrovoljno, besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje (HIV savjetovališta). U njima se pružaju usluge individualnog savjetovanja o zaštiti od HIV-infekcije, ali i drugih spolno i krvlju prenosivih bolesti, te testiranja na HIV. U slučaju pozitivnog nalaza osobu se upućuje na liječenje i pruža joj se podrška.

U razdoblju od 1985., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u RH do sredine studenog 2014. u Hrvatskoj su evidentirane ukupno 1194 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 438 oboljelo, a 178 osoba umrlo od AIDS-a. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svakog 1. prosinca od 1988. godine. Od 2011. do 2015. glavni je cilj kampanje Svjetske zdravstvene organizacije i Zajedničkog programa Ujedinjenih naroda za HIV/AIDS (UNAIDS) dosegnuti nulu: Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih s AIDS-om.

Naglasak ovogodišnje kampanje je na poboljšanju svih mjera prevencije i liječenja HIV/AIDS-a, a sloganom Popunite prazninu poziva se na unaprjeđenje mjera zaštite u raznim područjima ljudskog djelovanja – znanju, edukaciji, liječenju, istraživanju i zaštiti ljudskih prava.

Uz obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, u Zagrebu će se danas u sklopu Centra za promicanje zdravlja Živjeti zdravo HZJZ-a (Rockefellerova 12) otvoriti Centar za promicanje spolnog zdravlja te obilježiti 10 godina rada mreže centara za dobrovoljno, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...