Talačka kriza u Sydneyu – teroristički napad!?

Naoružani napadač drži nepoznati broj talaca u kafiću Lindt u poslovnom središtu Sydneya, rekla je policija. Kafić se nalazi naspram studija komercijalne televizije i snimke pokazuju da nekoliko ljudi stoji u kavani s rukama pritisnutim na izlog i drže crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom sličnu onoj koju koriste militanti Islamske države u Iraku i Siriji.

Australija koja čvrsto podržava Sjedinjene Države i njezine sve snažnije vojne akcije protiv Islamske države u Siriji i Iraku je u stanju pripravnosti na napade radikalnih muslimana ili domaćih boraca koji se vraćaju iz sukoba na Bliskom istoku. Policija nije imala izravan kontakt s onim koji drži taoce, ali poručuje kako događaj tretiraju kao akt terorizma. Izvršni direktor Lindt Australia Steve Loane rekao je da u kafiću radi oko 10 radnika, te da se u njemu nalazi ‘vjerojatno 30 gostiju’, prenosi Sky Business.
Evakuirane su okolne zgrade u sydneyskoj središnjoj poslovnoj četvrti gdje je smješten kafić Lindt švicarskog proizvođača čokolade i slatkiša. Desetci teško naoružanih policajaca okružili su kafić na Martin Placeu gdje se nalazi i Australska središnja banka, komercijalne banke a blizu je i parlament Novog Južnog Walesa.

Premijer Tony Abbot, koji je upozoravao na planove militanata da napadnu australske mete, rekao je kako postoje naznake da je talački incident u kafiću Lindt politički motiviran. U rujnu australska protuteroristička policija priopćila je da je spriječila neposrednu prijetnju da se odsječe glava nasumično odabranom čovjeku, a nekoliko dana kasnije jedan tinejdžer je ustrijelejn u Melbourneu nakon što je napao nožem dvojicu protuterostičkih policajaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...